Coronavirus - România: 19257 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Israelul blochează un proiect de contract de vânzare de armament negociat cu Ucraina

Tuesday, 16 September 2014, 08:19 Sursă: Mediafax

Un proiect de contract de vânzare de armament israelian negociat cu Ucraina a fost blocat recent de teama unei nemulţumiri a Rusiei, a anunţat luni un post de televiziune din Israel, potrivit Mediafax.
 
O delegaţie ucraineană a efectuat în aceste ultime săptămâni o vizită în Israel în vederea achiziţionării de material militar, în special avioane fără pilot, pentru a-l utiliza contra separatiştilor proruşi, potrivit postului de televiziune.

Iniţial, Ministerul israelian al Apărării şi-a dat acordul pentru a vinde Ucrainei avioane fără pilot produse de întreprinderea Aeronautics. Dar Ministerul de Externe, care trebuie să aprobe, de asemenea, orice export de armament, a recurs la veto în cazul acestei tranzacţii.

Ministerul de Externe a anunţat că această vânzare riscă să provoace nemulţumirea Rusiei şi să-l determine pe preşedintele rus, Vladimir Putin, să deblocheze vânzările de arme către Siria şi Iran, ţări considerate drept inamice de către Israel.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a refuzat să ofere să ofere declaraţii pe marginea acestui caz.

Israelul afişează o neutralitate prudentă în conflictul dintre Rusia şi Ucraina.

Această poziţie se explică prin teama de "capacităţile însemnate" ale Rusiei, a explicat recent pentru AFP un diplomat israelian.

"Mergem ca pe ouă deoarece Moscova are mijloace de a-şi exprima nemulţumirea furnizând, de exemplu, arme sofisticate Siriei sau consolidându-şi cooperarea în domeniul nuclear cu Iranul", a subliniat el.

Procesul de pace din Ucraina era ameninţat, luni, a doua zi de la ziua cea mai sângeroasă în estul acestei ţări după instaurarea unui armistiţiu fragil.


Alte articole din: EXTERN
Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN