Donald Trump, dezlănțuit pe Twitter după anunțarea acuzațiilor împotriva sa

Tuesday, 10 December 2019, 19:48 Sursă: realitatea.net, Agerpres, Twitter

Autor: Realitatea.NET

Preşedintele Donald Trump a denunţat marţi acuzaţii „ridicole” împotriva sa, după ce democraţii au reţinut două capete de acuzare împotriva lui în cadrul procedurii de impeachment (punere sub acuzare şi destituire): abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului. Dacă va fi pus oficial sub acuzare, republicanul Donald Trump va deveni al treilea președinte american care trece prin procedura de „impeachment”, după democratul Bill Clinton și republicanul Richard Nixon.

 

Donald Trump a izbucnit, marți, pe Twitter cu o avalanșă de mesaje, consecutive, postate foarte rapid, după anunțul făcut de  Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA referitor la capetele de acuzare pentru care va fi judecat în Senat, scrie AFP, potrivit Agerpres.

În primul mesaj, postat imediat după anunţul capetelor de acuzare, Trump spune că  are „una dintre cele mai de succes preşedinţii pe care le-a avut cineva vreodată”. Trump se laudă cu „cea mai puternică economie din istoria ţării” şi cu „rezultatele palpabile” ale guvernării sale. 

Liderul de la Casa Albă acuză o „vânătoare de vrăjitoare” împotriva sa, mesaj scris cu majuscule.

„Schiff cel perfid (n. red. - Shifty Schiff, eng.), un politician complet corupt, a făcut o afirmaţie oribilă şi frauduloasă, a citit-o în Congres şi a spus că acele vorbe au venit de la mine. A fost prins, a fost foarte ruşinat, dar nimic nu i s-a întâmplat pentru că a comis această fraudă. Va răspunde pentru aceste lucruri!”, a scris Donald Trump într-unul dintre mesajele sale de pe Twitter. El se referă la democratul Adam Schiff, șeful comisiei pentru supraveghherea serviciilor secrete din Camera Reprezentanților.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Stephanie Grisham, a menţionat la rândul ei într-o declaraţie că „preşedintele va răspunde în Senat acestor false acuzaţii şi se aşteaptă să fie exonerat, pentru că nu a greşit cu nimic”, mai scrie AFP, preluată de Agerpres.

Acuzațiile împotriva lui Donald Trump

Conform democraţilor, care au iniţiat procedura de „impeachment” (destituire şi punere sub acuzare) împotriva lui Donald Trump, acesta ar fi exercitat în interes personal presiuni asupra Ucrainei pentru a relua o investigaţie în care era vizat şi Hunter Biden, fiul fostului vicepreşedinte democrat Joe Biden, acesta din urmă fiind cel mai probabil contracandidat al său la alegerile prezidenţiale de anul viitor.

Hunter Biden a lucrat începând din 2014 pentru compania ucraineană din sectorul gazelor Burisma. Această societate a fost la acea vreme ţinta unei anchete conduse de un procuror a cărui demitere a fost cerută atunci Kievului de către Joe Biden, pe motivul slabelor rezultate ale acelui procuror în lupta împotriva corupţiei. Dar Trump crede că motivul real al acestei cereri a fost de fapt investigaţia condusă de procurorul ucrainean împotriva fiului vicepreşedintelui Joe Biden şi i-a sugerat într-o convorbire telefonică actualului preşedinte ucrainean, Volodimir Zelenski, să acţioneze în privinţa acelei anchete.

Trump, al treilea președinte american care trece prin procedura de „impeachment”, dacă va fi pus sub acuzare

Dacă plenul Camerei Reprezentanţilor, unde democraţii au majoritate, va valida punerea preşedintelui Trump sub acuzare, în urma unui vot ce s-ar putea desfăşura săptămâna viitoare, procesul politic va ajunge în Senat, unde republicanii sunt majoritari şi ar putea astfel respinge destituirea preşedintelui.

Dacă va fi condamnat şi de Senat, Donald Trump va fi demis oficial din funcţia de preşedinte al SUA, iar vicepreşedintele Mike Pence devine cel de-al 46-lea preşedinte SUA. Mandatul acestuia, ca președinte al SUA, se va termina ianuarie 2021. Senatul poate să îi interzică lui Trump să mai candideze din nou la preşedinţia SUA, în cazul în care va fi demis.

Procedura de „impeachment” a fost folosită până acum de două ori.

Înaintea lui Trump, au mai fost puşi sub acuzare preşedinţii Andrew Johnson (1865-1869) şi Bill Clinton (1993-2001), fără să fie condamnați de Senat. 

Andrew Johnson, succesorul lui Abraham Lincoln, a fost cel mai aproape de a fi demis. În 1868, democratul Andrew Johnson, devenit preşedinte după asasinarea lui Abraham Lincoln în 1865, a fost pus sub acuzare de Camera Reprezentanţilor. Senatul a eşuat la un singur vot atingerea majorităţii de două treimi care determină vinovăţia şi pe cale de consecinţă demiterea.

În 1974, republicanul Richard Nixon a demisionat pentru a evita o iminentă punere sub acuzare şi demitere de către Congres, când a devenit evident că încălcase grav Constituţia în afacerea Watergate.

În 1998, democratul Bill Clinton a fost pus sub acuzare pentru două delicte: sperjur în faţa unui juriu federal şi obstrucţionarea justiţiei (în afacerea Lewinsky). Votul din Camera Reprezentanţilor a fost unul pur partizan 221 - 212, republicanii votând pentru, iar democraţii împotrivă.

Bill Clinton a fost judecat de Senat, prezidat cu această ocazie de Preşedintele Curţii Supreme, dar l-a achitat, niciunul dintre cele două capete de acuzare neîntrunind cele 67 de voturi (din 100) necesare - voturile au fost 50 - 50 şi 45 - 55, deşi Republicanii erau majoritari.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri