Aceste cazuri de inflamaţie a ficatului au fost detectate în 25 de state şi teritorii americane, iar copiii afectaţi au o vârstă medie de numai doi ani, a precizat un responsabil al Centrului pentru prevenirea şi controlul bolilor (CDC) într-o conferinţă de presă, relatează AFP şi Reuters.
Alte peste 200 de cazuri au fost înregistrate în afara SUA, mai ales în Europa, a precizat un alt responsabil.
Dată fiind vârsta lor foarte fragedă, copiii afectaţi nu au fost, în cea mai mare parte, eligibili pentru a fi vaccinaţi anti-Covid-19, iar directorul adjunct al CDC pentru boli infecţioase, Jay Butler, a ţinut să sublinieze că "vaccinarea împotriva Covid-19 nu a fost cauza" bolii, precizând că doreşte să pună capăt astfel zvonurilor care circulă pe internet, mai scriu sursele citate de Agerpres. Acesta a mai adăugat că infectarea cu Covid-19 nu a fost exclusă ca o potenţială cauză.
CDC privilegiază totuşi pista unui adenovirus, un tip de virus destul de comun, dar despre care nu se ştia până acum că poate provoca hepatită la copii sănătoşi. S-a confirmat astfel că peste jumătate dintre copiii afectaţi din SUA au fost testaţi pozitiv pentru adenovirusul "tip 41".
Butler a mai precizat că în SUA cazurile au survenit în ultimele şapte luni şi 14% dintre copiii afectaţi au avut nevoie de o grefă de ficat.
„Ştim că această ştire poate fi alarmantă, mai ales pentru părinţii de copii mici, dar este important să amintim că aceste hepatite severe sunt rare", a dorit el să liniştească publicul.
Deşi 90% dintre copiii afectaţi au necesitat internare, în majoritatea cazurilor aceştia s-au vindecat, mai menţionează AFP.