Pentru a primi cele 30 de miliarde de euro, România trebuie să îndeplinească anumite condiţii. Capitolul pensii este printre cele mai importante. Stagiul de cotizare standard de 25 de ani a fost prelungit la 35. Mulți consideră că este vorba doar despre o metodă mascată a Guvernului prin care îi forţează pe români să muncească mai mult. Nu sunt prevăzute majorări de pensii în anii următori, dar, ca o compensare, cei mai defavorizaţi ar putea fi, totuşi, ajutaţi.
Și formula de calcul a pensiilor va fi schimbată. Indexarea se va realiza automat, cu rata inflaţiei, iar indicele de corecţie va fi eliminat. Românii nu se vor mai putea pensiona anticipat, iar vârsta de pensionare va fi în funcţie de speranţa de viaţă, care e considerată a fi în creştere. În traducere, mai mulţi ani în câmpul muncii.
Bătrânii care aşteptau majorările promise sunt dezamăgiți. Mulți dintre ei abia își permit să plătească facturile din banii după o viață de muncă.
Deşi în documentul apărut în spaţiul public este prevăzută modificarea stagiului de cotizare, Raluca Turcan, ministrul Muncii, a afirmat că nu se ia în calcul această variantă. O nouă lege a pensiilor ar putea fi gata într-un an de zile.
Principalele modificări legate de pensii, potrivit Realitatea Plus:
- modificarea stagiului de cotizare de 25 de ani
- nu sunt preconizate creșteri ale pensiilor pe termen scurt și mediu
- creșteri de pensii pentru pensionarii defavorizați
- stimulente fiscale pentru a profesa după pensionare
- indexarea automată a pensiilor cu rata inflației, eliminarea indicelui de corecție
- eliminarea pensionării anticipate
- corelarea vârstei de pensionare la bărbaţi și la femei cu speranţa de viaţă.