Coronavirus - România: 508345 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

VIDEO Incendiu devastator în cea mai mare tabără de refugiați din Europa

Wednesday, 09 September 2020, 16:42 Sursă: realitatea.net, dw.com, Agerpres

Autor: Ioana Stanescu

 

Tabăra de refugiaţi Moria din insula grecească Lesbos, care adăposteşte în prezent aproape 13.000 de migranţi, a fost practic distrusă miercuri dimineaţa de un incendiu care a izbucnit la primele ore ale dimineţii în urma unor ciocniri între migranţi, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Tabăra de la Moria este suprapopulată, adăpostind aproape 13.000 de refugiați. Potrivit datelor Ministerului grec al Migrației, la Moria locuiesc aproximativ 12.600 de refugiați și migranți, în timp ce oficial, tabăra are o capacitate de patru ori mai mică - de doar 2.800 de persoane, relatează Deutsche Welle. Numeroase organizaţii umanitare au avertizat timp de luni de zile că, din cauza condiţiilor sanitare deplorabile, Moria reprezintă un butoi cu pulbere şi au cerut ca cel puţin persoanele cele mai vulnerabile să fie evacuate. De la izbucnirea pandemiei, guvernul grec a transferat peste 1.000 de astfel de persoane în interiorul ţării.

Focul a izbucnit, miercuri, pe insula Lesbos din Marea Egee în primele ore ale dimineții, în mai multe locuri deodată. Vântul puternic a întețit flăcările în interiorul și exteriorul taberei de refugiați Moria. Între timp, incendiul principal a fost adus sub control de pompierii eleni. Tabăra a fost evacuată după ce flăcările au cuprins și barăcile locuite de refugiați. 

Incendiul s-a declanşat la o săptămână de la semnalarea unui prim caz de COVID-19 în tabăra de la Moria. De săptămâna trecută, locuitorii taberei s-au confruntat cu restricții suplimentare, după ce a fost identificat un pacient zero - un somalez aflat în tabără a fost diagnosticat cu coronavirus. Somalezul de 40 de ani obţinuse deja statutul de refugiat şi  în luna august a mers la Atena pentru a căuta un loc de muncă. Negăsind, s-a întors la Moria, unde se instalase într-un cort în plantaţia de măslini care înconjoară tabăra.De atunci sunt descoperite tot mereu și alte cazuri, motiv pentru care tabăra a fost pusă sub carantină. Autoritățile sanitare au anunțat marți că, deocamdată, 35 de locuitori au taberei au coronavirus.

Focurile au izbucnit după ce cele 35 de persoane testate pozitiv au refuzat să fie transferate într-un centru de izolare, potrivit primarului micii localităţi Moria, Iannis Mastroyiannis. Au avut loc confruntări între migranţi, iar unii dintre ei au început să provoace incendii, atât în interiorul taberei, cât şi pe plantaţia de măslini din jurul taberei, unde îşi au adăpostul mii de migranţi.

Cel puţin 25 de pompieri şi zece vehicule au fost mobilizate miercuri la evacuarea taberei de migranţi, considerată cea mai sordidă din Europa, care adăposteşte 12.700 de solicitanţi de azil, de patru ori mai mult decât capacitatea sa, conform AFP.

Un responsabil al guvernului grec pentru migraţie, Manos Logothetis, a declarat că tabăra a fost evacuată complet şi că acum provocarea pentru autorităţi este să găsească un nou loc de cazare pentru cele aproape 13.000 de migranţi din tabăra Moria.

Potrivit media locale, este luată în considerare instalarea lor pe o plajă din vecinătate până la găsirea unei soluţii de durată.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL