Coronavirus - România: 63762 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Un vas dacic vechi de peste 2.000 de ani, unic în România, expus la muzeul din Deva

Thursday, 02 October 2014, 13:48 Sursă: REALITATEA.NET

Vasul din ceramică cenușie, folosit pentru turnat lichide, a fost descoperit în situl Măgura Uroiului, în anul 2004, și este datat în sec I a.Hr., obiectul prezentând o toartă cu motive zoomorfe, potrivit Agerpres. 

”Vasul este lucrat la roată, din pastă fină, omogenă, de culoare cenușie, cu decorații de linii incizate, oblice, sub forma a trei brâuri. Toarta vasului sugerează un animal neidentificat, care poate fi lup sau mistreț. Fața animalului — nările, ochii — este realizată prin împunsături profunde, botul este alungit, coada scurtă și groasă, spatele fiind decorat cu crestături menite să sugereze blana”, a declarat purtătorul de cuvânt al MCDR Deva, Daniel Iancu.

Valoarea deosebită a piesei este dată atât de funcționalitatea sa, vasul fiind utilizat la turnarea unor lichide, cât și de maniera artistică în care a fost realizată. Piesa este inclusă în colecția de arheologie a MCDR și va putea fi admirată de publicul vizitator, pe tot parcursul lunii octombrie, într-un loc special pregătit în clădirea muzeului.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL