Coronavirus - România: 222559 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Situația din Belarus, anchetată de OSCE. Parlamentul European nu-l mai recunoaște pe Lukașenko drept președinte

Thursday, 17 September 2020, 22:47 Sursă: Realitatea.NET

Autor: Irina Chirtoc

Rezoluția P.E. a primit 574 de voturi ”pentru”, 37 ”împotrivă” şi 82 de abţineri. Europarlamentarii au respins rezultatul alegerilor prezidenţiale din Belarus, din 9 august, câştigate de Lukaşenko cu 80% din voturi, considerând că ”au încălcat toate standardele internaţionale” și cere UE să impună sancțiuni. Un summit în acest sens va avea loc în perioada 24-25 septembrie. 

Decizia P.E. a fost catalogată de Minsk ca fiind ”agresivă”, ”îndepărtată de realitate” şi ”dezechilibrată”, notează Agerpres.

”Parlamentul European, care se descrie drept o structură serioasă, obiectivă şi democratică, nu a avut suficientă voinţă politică să privească dincolo de nasul său, să depăşească parţialitatea şi să nu devină ostatic al diverselor teme. Analiza a fost înlocuită de un şir de propuneri emoţionale care nu duc nicăieri. Parlamentarii europeni ar trebui să aibă un minim de cunoştinţe de drept internaţional şi să respecte suveranitatea statelor terţe”, a transmis ministerul de Externe din Belarus. 

În paralel, mai multe state membre ale OSCE au constituit o misiune de experţi independenţi pentru investigarea încălcării drepturilor omului şi a fraudelor electorale. Este vorba despre Danemarca, Belgia, Canada, Cehia, Estonia, Finlanda, Franţa, Islanda, Letonia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, România, Slovacia şi SUA. Anunțul a fost făcut joi de ministerul de Externe danez. Misiunea va porni de la numeroasele relatări privind încălcări ale drepturilor omului înaintea, în timpul şi după alegeri. Raportul cu concluziile anchetei va fi publicat în șase săptămâni. 

Luni, lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, refugiată în Lituania, va merge la Bruxelles pentru a se întâlni cu miniştrii de externe din statele membre UE, a declarat agenţiei France Presse purtătorul de cuvânt al diplomeției europene, Peter Stano. Ulterior, aceasta va merge în Parlamentul European. Este a doua ei deplasare oficială externă, după cea din Polonia. Tihanovskaia a anunţat că pregăteşte o listă cu membri ai forţelor de ordine responsabili pentru violenţele şi arestările arbitrare survenite în timpul manifestaţiilor, în vederea unor eventuale acţiuni penale în viitor.

Reprimarea violentă a protestelor, miile de arestări, acuzațiile de tortură din detenție și retragerea acreditărilor jurnaliștilor străini au făcut ca Lukașenko, despre care s-a spus că este ”ultimul dictator al Europei”, să fie tot mai izolat pe plan internațional, singurul său aliat rămânând Vladimir Putin. În urma confruntărilor de la proteste, trei oameni au murit. Recent, liderul contestat al Belarusului a făcut o vizită oficială în Rusia. Detalii despre întâlnirea celor doi puteți afla AICI.

 


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL