Alegeri locale 2020 Vezi mai multe detalii

Belarus: Opozanta Svetlana Tihanovskaia s-a refugiat în Lituania, pe fondul manifestațiilor violente

Tuesday, 11 August 2020, 12:48 Sursă: Realitatea.net, Agerpres

Autor: Irina Chirtoc

Svetlana Tihanovskaia a decis să ia locul soţului său, cunoscutul blogger Serghei Tihanovski, și să candideze, după ce acesta a fost încarcerat pentru a nu participa la alegeri. În timpul campaniei, după ce a primit mai multe amenințări cu moartea,  a decis să-şi trimită copiii - un băieţel de zece ani şi o fetiţă de patru ani - într-o ţară din Uniunea Europeană, împreună cu bunica lor. Până acum nu s-a ştiut unde se află aceștia. Lituania, ţară membră a Uniunii Europene şi NATO, care a făcut parte în secolul trecut din Uniunea Sovietică, a acordat refugiu mai multor personalităţi ale opoziţiei belaruse şi ruse.

Anunțul că opozanta actualului președinte se află în Lituania a fost făcut de ministrul de Externe, Linas Linkevicius, fără alte detalii.

Novice în politică, Svetlana Tihanovskaia are 37 de ani și este profesoară de engleză. Aceasta a contestat rezultatul alegerilor, în urma cărora a câștigat puțin sub 10% din voturi, și a decis să nu participe la manifestaţii pentru a evita ”provocările”.

Manifestanții împotriva lui Lukașenko au devenit violenți după anunțarea rezultatelor alegerilor, despre care spun că au fost fraudate. La rândul lor, forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene și gaze de cauciuc împotriva protestatarilor. Un bărbat a murit şi zeci de persoane au fost rănite, la Minsk. În noaptea de luni spre marți, în unele zone ale capitalei au fost ridicate baricade, iar unii manifestanţi au folosit cocktail-uri Molotov împotriva poliţiei. Media locale au relatat că astfel de confruntări au avut loc şi în alte oraşe.

Lukașenko, aflat la putere de peste 25 de ani, i-a comparat pe protestatari cu bande criminale şi revoluţionari periculoşi, susținând că manifestațiile sunt comandate din străinătate și precizând că nu va permite ca ”țara să fie făcută bucăți”, informează Agerpres.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL