Coronavirus - România: 205793 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Liderului opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, a fost otrăvit! Germania prezintă ”dovezi fără echivoc”, Rusia neagă

Wednesday, 02 September 2020, 17:32 Sursă: realitatea.net, Agerpres

Autor: Irina Chirtoc

Testele toxicologice realizate la un laborator militar din Germania au produs ”o dovadă fără echivoc” că opozantul rus a fost otrăvit cu Noviciok, a spus Seibert, citat de Agerpres.

”Guvernul federal va informa partenerii săi din UE şi NATO cu privire la rezultatele investigaţiei” şi ”va discuta cu partenerii un răspuns corespunzător. Este un fapt şocant că Aleksei Navalnîi a devenit victima unui atac cu un agent chimic neurotoxic în Rusia. Guvernul federal condamnă acest atac în cei mai puternici termeni”, a mai spus oficialul, cerând Rusiei clarificări urgente asupra acestei otrăviri.

Medicii germani au anunțat încă din 24 august că investigaţiile medicale indică o posibilă otrăvire a lui Navalnîi cu un fel de inhibitor de colinesterază, deşi substanţa specifică încă nu este cunoscută, însă Rusia a negat constant acuzația. 

Aleksei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, vechi oponent al preşedintelui Vladimir Putin, se află în comă indusă de pe 20 august. Atunci, avionul cu care se reîntoarcea la Moscova, de la Tomsk, a aterizat de urgență în Omsk după ce acesta și-a pierdut cunoștința. Este posibil ca Navalnîi să fi fost otrăvit cu un ceai pe care l-ar fi băut în aeroportul din Tomsk înainte de a urca în avion. După două zile, liderul opoziției ruse a fost transportat în Germania.

În urmă cu doi ani, tot cu un agent neurotoxic din grupa Noviciok au fost otrăviţi, în Marea Britanie, fostul agent dublu rus Serghei Skripal şi fiica sa, Iulia. Cei doi au supravieţuit, dar un cetăţean britanic care a intrat în contact cu respectiva substanţă a murit.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Dmitri Peskov, a declarat că autorităţile din țara sa nu au fost informate oficial de către Germania că guvernul de la Berlin suspectează că Navalnîi a fost otrăvit cu agentul chimic Noviciok. ”Nu ne-au fost supuse atenţiei astfel de informaţii", a spus Peskov.

În schimb, media locale au relatat că experţii în medicină legală din Rusia nu au găsit dovezi care să susţină acuzaţia că opozantul președintelui a fost otrăvit. ”Nu au fost găsite substanţe otrăvitoare în corpul şi pe hainele lui Navalnîi”, a relatat agenţia oficială rusă de presă TASS, citând o sursă anonimă din cadrul autorităţilor de aplicare a legii din Rusia, citată de Agerpres.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL