Unul dintre principalele motive de ingrijorare cu privire la noul proiect de lege este posibilul sau efect retroactiv. De asemenea, un alt punct de interes a fost reprezentat de posibilul impact negativ al acestor masuri, impact care se poate rasfrange asupra unui parteneriat de lunga durata cu companiile chineze din Romania.
Proiectul de lege publicat la sfârșitul lunii iulie a fost reclamat ca evaziv, realizat fără consultarea specialiștilor pe partea tehnica. A fost considerat un proiect care deschide calea către eliminarea unor furnizori și posibila distorsionare a pieței prin practici posibil anti-concurențiale.
Aproximativ 80% dintre cei care au luat cuvântul în cadrul dezbaterii publice au susținut că este nevoie să fie realizată o evaluare atentă a impactului proiectului, precum și de extinderea perioadei de consultare. Multe voci discuta acum despre o noua dezbatere publica pentru a clarifica probleme tehnice din actualul proiect de lege.
Diversi consultanti în telecomunicații au insistat că proiectul de lege trebuie retras si refacut, fiind în contradicție cu reglementările UE privind o piață liberă comună. Multe voci spun că, dacă va fi adoptat în forma actuală, proiectul poate afecta competiția in industria telecomunicatiilor.
Autorizarea furnizorilor rămâne, conform proiectului, în decizia Prim-ministrului, pe baza avizului Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).