Dr. Alexandru Rafila este de părere că au fost de zece ori mai multe cazuri de infectare, însă, chiar și cu 120.000 de cazuri, raportate la populația României, procentul este mic.
"Este adevarat ca nu stim cifra reala a numarului de cazuri pentru ca sunt foarte multe persoane care au trecut prin boala fara sa fie simptomatice, nu au stiut ca au boala sau au avut simptome extrem de nespecifice care nu i-au facut sa se prezinte la medic.
In Franta sunt 200.000 de cazuri confirmate, iar studiul de seroprevalenta mi-a aratat ca sunt 6% dintre francezi, adica 3,6 milioane de persoane. Asta inseamna ca intre numarul de cazuri diagnosticate si numarul de persoane care au trecut prin boala este o diferenta de 18 ori. Si la gripa se intampla asa. Nu se intampla numai la aceasta boala. Numarul de gripa diagnosticata este mult, mult mai mic decat numarul real de gripa. Este o realitate, nu avem cum sa o schimbam si este bine ca este asa", a declarat Alexandru Rafila, la un post TV.
Acesta crede ca au fost probabi de zece ori mai multe cazuri de infectare cu coronavirus in Romania, fata de cele care au fost diagnosticate.
"Nici nu avem mult, avem 12.000 de cazuri diagnosticate si, probabil, ca au fost de 10 ori mai multe, dar, raportat la populatia Romaniei, 120.000 o sa vedeti ca este un procent extrem de redus. Din cauza asta nu cred ca in Romania am avut o circulatie extrem de intensa a virusului, am avut in unele locuri ca Suceava. Nu poti sa compari Suceava nici macar cu Bucuresti, pentru ca am avut la Suceava 3.000 de cazuri, marea majoritate in orasul Suceava - cel putn 2.000 de cazuri, un oras cu 120.000 de locuitori. Am avut la un moment 1.000 in Bucuresti, unde avem 2 milioane de locuitori. Diferentele sunt foarte, foarte mari. Inseamna ca acolo a circulat foarte mult virusul si acolo trebuie sa iau niste masuri", a mai declarat Alexandru Rafila.