„Luând în consideraţie concentraţiile de monoxid de carbon şi PM10 sau 2,5 privind posibilitatea conectării cu situaţia din Ucraina, ceea ce nu se confirmă la acest moment, cred că este foarte important să facem precizarea legată de situaţia din Bucureşti, incendiul produs în urmă cu câteva minute. Suntem cu veşti bune şi noi, în afara faptului că nu s-au produs victime: viteza vântului e în diminuare, de la viteze de 40-45 kilometri pe oră în următoarea oră la 20-25 km/h, ceea ce va face ca într-adevăr norul de fum să se disperseze şi să aibă o direcţie spre sud-vest, aceasta însemnând posibilitatea, mai ales că incendiul a fost localizat, să nu avem o extindere în următoarele ore, luând în considerare şi conexiunea cu condiţiile meteorologice care ar fi putut să favorizeze.
Administrația Națională de Meteorologie rulează la nivelul României și interpretează datele respective. La acest moment, nu există legatură între ceea ce se întamplă pe teritoriul Ucrainei, din aceasta perspectivă, și condițiile meteorologice care ar fi putut să favorizeze deplasarea norului de poluant, mă refer la monoxid de carbon, pentru că există în concentrații foarte reduse.
În ceea ce privește particulele în suspensie, să nu uitam că astăzi, până la ora 20.00 ne aflăm în continuare sub incidența unei avertizări meteorologice cod galben, cu vânt în intensitate, în special în zona Dobrogei, acolo unde am avut și viteze locale care au depășit 60-65 de kilometri/oră și ar fi putut să ridice, într-adevăr, particule de praf în suspensie.
Să nu uităm că avem fenomen de secetă pedologică extremă în zona de est și sud-est a țării. Zona Capitalei, în ultimele trei luni, vă putem spune cât a plouat, cantități foarte mici de precipitații: 7,3 în luna inauarie, 6,7 în februarie, 16,9 în martie, ceea ce înseamnă un total de 30,9 litri/metru pătrat în trei luni, față de o medie de 110 cât ar fi trebui să cumulăm în această perioadă a anului”, a precizat directorul ANM, Elena Mateescu, la Guvern.