Coronavirus - România: 508345 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cine este Maia Sandu, prima femeie președinte din istoria Republicii Moldova

Monday, 16 November 2020, 14:09 Sursă: Realitatea.net

Parcursul politic al Maiei Sandu este unul spectaculios și demonstrează determinare și multă perseverență, și asta dacă ne gândim că politicianului nu i-a fost deloc ușor să ajungă unde se află astăzi. 

În descrierea de pe contul său de Facebook, Maia Sandu se descrie pe scurt, dar foarte la obiect: "Economist, Ministru al Educației, Prim-ministru, Președintă a PAS, muncesc ca să avem o țară unde fiecare poate avea o viață bună și în siguranță, cred în puterea oamenilor buni, îmi place să urc munții, lupt pentru dreptate în țara mea". 

Maia Sandu este președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Republica Moldova, funcție pe care o deține din anul 2016. Ea a deținut functia de ministru al Educatiei în perioada 2012-2015, în guvernele Filat II și Leanca. În 2016 a obținut locul al doilea la alegerile prezidențiale și a devenit, astfel, unul dintre liderii principali ai opoziției, scrie Ziare.com.

În iulie 2015, a fost propusă pentru funcția de prim-ministru d, e către Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), însă nu a fost acceptată de toți membrii alianței de guvernare. Câteva luni mai târziu, respectiv în decembrie, a decis să-și lanseze propria platformă care urma să devină ulterior partid, intitulată „În /pas/ cu Maia Sandu”.

Pe 1 februarie 2016, Maia Sandu a declarat că „Dacă ar avea loc un referendum pentru unire (unirea cu România - n.r.), personal aș vota «Da».

La 31 august 2016, Maia Sandu a fost desemnată oficial candidat la funcția de președinte a Republicii Moldova de către Consiliul Politic Național, de asemenea, în aceeași zi a fost constituit grupul de inițiativă de colectare a semnăturilor, ce număra 99 de persoane, fiind condus de către Igor Grosu, iar pe data de 2 septembrie Comisia Electorală Centrală a (CEC) înregistrat grupul de inițiativă.

În perioada 1989-1994, Maia Sandu a făcut studii de licența la Facultatea de Management a Academiei de Studii Economice a Moldovei. În 1998 a obținut titlul de master în relații internaționale, după ce timp de trei ani a făcut studii la Academia de Administrare Publica de pe lângă Președintele Republicii Moldova. Sandu a obținut al doilea masterat de la Harvard Kennedy School of Government, SUA, unde a a studiat între anii 2009-2010.

Inainte de a intra in politica, Sandu a activat in cadrul Ministerului Economiei (1994-1998 si 2005-2006) in calitate de consultant si ulterior de sef al Directiei generale de politici macroeconomice si programe de dezvoltare. Intre 1998 si 2005, a fost economist in cadrul Oficiului Bancii Mondiale in Moldova. In perioada 2010-2012, ea a fost consilier al Directorului Executiv al Bancii Mondiale (Washington DC, SUA).
 
Maia Sandu nu este căsătorită. Vorbește engleza, româna, rusa și spaniola.

 

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL