Alegeri locale 2020 Vezi rezultatele parțiale

BNR a redus dobânda-cheie la 1,5% pe an

Wednesday, 05 August 2020, 19:54 Sursă: Realitatea.net

Autor: Irina Chirtoc

BNR a redus și rata dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1% pe an, de la 1,25%, şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 2% pe an, de la 2,25%.

Măsurile luate au rolul de a susține redresarea activităţii economice pe orizontul prognozei, în vederea aducerii şi consolidării pe termen mediu a ratei anuale a inflaţiei în linie cu ţinta de inflaţie de 2,5%, se arată într-un comunicat.

Rata anuală a inflaţiei IPC a continuat să scadă în mai, până la 2,26% (de la 2,68% în aprilie), în iunie urcând la 2,58%, uşor deasupra punctului central al ţintei staţionare, pe fondul unor efecte de bază şi al reluării ascensiunii cotaţiei petrolului. Comparativ cu nivelul înregistrat la sfârşitul trimestrului anterior, de 3,05%, rata anuală a inflaţiei s-a situat pe o pantă descendentă - uşor mai pronunţată decât cea prognozată - atribuibilă accentuării semnificative a declinului în termeni anuali a preţului combustibililor.

Creşterea economică a decelerat considerabil în trimestrul I al anului, la 2,4%, de la 4,3% în precedentele trei luni, dar dinamica sa trimestrială a rămas în teritoriul pozitiv, la 0,3%, transmite BNR.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL