Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Manifestații ample în Belarus împotriva președintelui aflat la putere de 26 de ani

Friday, 31 July 2020, 09:36 Sursă: realitatea.net, Agerpres

Autor: Irina Chirtoc

Protestul a fost organizat de Svetlana Tihanovskaia, o profesoară de engleză novice în politică. Soţul ei, Serghei Tihanovski, un blogger proeminent, este unul dintre cei doi principali adversari ai președintelui care au fost încarceraţi şi cărora li s-a refuzat înregistrarea pentru a candida. Celălalt este Viktor Barbariko. Un al treilea potenţial puternic candidat, Valeri Ţepkalo, a fugit în Rusia.

Tihanovskaia, în vârstă de 37 de ani, a mobilizat aproximativ 34.000 de oameni, acesta fiind cel mai mare protest al opoziției în fosta republică sovietică din ultimii ani. Tânăra a anunțat că, dacă va câştiga, va organiza noi alegeri și va elibera toţi deţinuţii politic, inclusiv pe soţul ei.

”Oamenii care își doresc o viață decentă nu sunt criminali. Ei sunt oamenii noștri, care își doresc o schimbare pașnică a puterii. M-am săturat să accept totul, am obosit să tac şi m-am săturat să mă sperii”, a declarat Tihanovskaia, adăugând că este esențială schimbarea sistemului și precizând că ea nu dorește puterea.

Președintele Lukaşenko a acuzat de mai multe ori opoziţia că provoacă tulburări şi încearcă să-l îndepărteze de la putere cu ajutor străin. Pe de altă parte, alegerile din ultimii ani din Belarus au fost contestate în mod repetat de observatorii internaționali, care au reclamat că nu respectă principiile democratice, amintește Agerpres.

 


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL