Alegeri locale 2020 Vezi mai multe detalii

Ana Birchall cere modificarea legislației privind deciziile CCR. ”Este timpul să revenim la normalitate, după ce politica penală a statului a fost facută de penali”

Wednesday, 05 August 2020, 18:06 Sursă: Realitatea.net

Autor: Irina Chirtoc

”Sigur că fuga de răspundere este o practică destul de uzitată în România, mizându-se și pe ușurința cu care se uită la nivelul opiniei publice, dar totuși aceste Coduri au produs și produc efecte devastatoare doar pentru că au fost redactate superficial, deși s-au alocat suficiente resurse, inclusiv financiare!
FACTUAL: Codul Penal și Codul de Procedură Penală au fost adoptate prin asumarea răspunderii Guvernului de atunci în fața Parlamentului, fiind redactate extrem de neprofesionist, fiind mai degrabă o încropeală ( texte lacunare, necorelate, lipsite de claritate, precizie, previzibilitate sau care, mai grav, încălcau principii fundamentale de drept sau drepturile omului). Dovada sunt zecile de articole declarate deja neconstituționale, lucru inadmisibil!”, scrie fostul ministru.

Birchall a dat ca exemplu decizia privind eliminarea din dosarele în curs de judecată a interceptărilor efectuate cu tehnica SRI în baza unui mandat de siguranță națională, emis de Înalta Curte. Interdicția ca aceste probe să fie folosite a făcut ca dosare de crimă, viol, mită sau trafic de influență ”să fie aruncate în aer”. ”Prin această decizie CCR, toți cei care sunt acuzați de diverse infracțiuni- de la corupție la crimă- pot scăpa iar dosarele vor continua să cadă în instanță efectiv ca popicele”, subliniază fostul ministru. Astfel, în unele cazuri instrumentate de procurori în condiții perfect constituționale ”deciziile Curții intervin ca o adevărată amnistie”.

În acest context, Ana Birchall susține necesitatea modificării legislației, astfel încât să precizeze clar care pot fi efectele unei decizii a CCR și să stabilească o practică unitară la nivelul instanțelor de judecată.

”Este timpul să revenim la sensul primar al noțiunilor de adevăr și dreptate”, conchide fostul ministru.Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL