Coronavirus - România: 119683 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Administrația Penitenciarelor îl contrazice pe Dragnea: Regimul de detenție și tratamentul recuperativ sunt asigurate în mod unitar

Thursday, 10 September 2020, 13:28 Sursă: realitatea.net

Autor: Irina Chirtoc

Administrația Penitenciarelor precizează că toate persoanele private de libertate beneficiază de aceleași reguli în privința regimului de detenție și a tratamentului. Redăm în continuare comunicatul integral al ANP: 

”Având în vedere dezbaterile publice care vizează aspecte din executarea pedepsei privative de libertate a unei persoane aflate în custodia Penitenciarului București-Rahova, precizăm:
Sistemul administrației penitenciare asigură, în conformitate cu prevederile legale și în condiții care garantează respectarea demnității umane, aplicarea regimului de detenție și a tratamentului recuperativ în mod unitar, nediscriminatoriu, pentru toate persoanele private de libertate.
Persoanele condamnate beneficiază de asistență medicală, tratament și îngrijiri în mod gratuit sau contra cost, în condițiile legii, la cerere sau ori de câte ori este necesar, conduita terapeutică fiind stabilită de personalul medical propriu sau cel al unităților sanitare din afara sistemului penitenciar, după caz.
Totodată, în considerarea aceleiași perspective de legalitate, dreptul la plimbarea zilnică și cel de participare la activități de reintegrare socială se asigură în conformitate cu prevederile Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.
Subliniem că, prin activitatea judecătorului de supraveghere a privării de libertate, desfășurată la nivelul unității penitenciare, exercitarea drepturilor prevăzute de Lege pentru persoanele custodiate este permanent supusă supravegherii și controlului legalității.”

Reacția instituției vine după ce avocata lui Liviu Dragnea, Flavia Teodosiu, a deplâns situația în care se află fostul șef al PSD. Acestuia i-au fost restrânse unele drepturi, precum cel de a munci în atelier sau de a primi vizite, după ce a acordat un interviu pentru Realitatea Plus, deși conducerea închisorii nu aprobase acest lucru. 

Dragnea se află în detenție din mai 2019. Deși și-a susținut mereu nevinovăția, a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu executare după ce, în calitate de președinte al Consiliului Județean, a dispus angajarea fictivă la DGASPC Teleorman a două funcţionare care, în realitate, lucrau pentru PSD. Prejudiciul, în valoare de 90.360 de lei, este reprezentat de salariile încasate de acestea mai mulți ani de la Protecția Copilului.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL