În comparație cu soluțiile tradiționale de bandă largă, noua tehnologie oferă costuri mai mici, ceea ce este mai potrivit pentru gospodariile din mediul rural.
În România, conectivitatea în mediul rural a fost asigurată până acum prin echipamente ale producătorilor chinezi, iar lucrurile se pot îmbunătăți pe viitor. 5G ar putea oferi o experiență de utilizare mult mai bună decât tradiționala utilizare de bandă largă fixă. În plus, cu avantajele sale de implementare flexibile se poate lărgi rapid zona de acoperire în zonele rurale în termen de unu până la doi ani.
Introducerea tehnologiilor 5G în industria medicală, spre exemplu, va îndeplini în mod eficient cerințe precum latența scăzută, calitatea imaginii de înaltă definiție (HD), fiabilitatea ridicată și stabilitatea ridicată în telemedicină. Se va putea populariza rapid diagnosticul la distanță, tratamentul și consultarea pentru pacienții din zonele îndepărtate, rezolvarea deficitului de resurse medicale din zonele rurale, dificultatea de a consulta un medic și așa mai departe.
Rețeaua 5G ar putea permite și agricultura inteligentă din mediul rural, care ar putea aduce o schimbare în practicile agricole.