VIDEO. MITING de amploare la Atena faţă de un eventual compromis în disputa cu Macedonia

Sute de mii de persoane s-au adunat la Atena pentru a protesta faţă de intenţia Guvernului grec de a ajunge la un compromis în ceea ce priveşte disputa cu Republica Macedonia privind numele fostului stat iugoslav, informează BBC News online.Mulţi greci se opun folosirii numelui de Macedonia de către fosta republică iugoslavă, considerând că ar reprezenta o revendicare asupra regiunii omonime din nordul Greciei.

Printre participanţi a fost şi Mikis Theodorakis, compozitorul muzicii din filmul Zorba Grecul, care a şi susţinut un discurs în faţa mulţimii.

Demonstranţii s-au strâns în piaţa Syntagma din faţa Parlamentului de la Atena, fluturând steaguri ale Greciei şi scandând "Jos mâinile de pe Macedonia" sau "Macedonia e Grecia". Guvernul de la Atena susţine că această chestiune este un obstacol diplomatic şi vrea să soluţioneze această problemă, sugerând că ar fi de acord cu un nume compus pentru fosta republică iugoslavă care să includă numele Macedonia, însă să fie făcută o diferenţiere clară faţă de regiunea din nordul Greciei cu acelaşi nume.

Protestul, al doilea în ultimele săptămâni, a fost organizat şi finanţat de grupuri din diaspora greacă, cu sprijinul mai multor uniuni culturale şi organizaţii religioase. Republica Macedonia şi-a declarat independenţa în anul 1991 şi a reuşit să evite violenţele ce au urmat dizolvării Iugoslavei.

Din cauza disputei cu privire la denumirea Macedoniei, Grecia a blocat încercările fostei republici iugoslave de a adera la NATO şi candidatura acesteia la UE.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?