Lazea:Nu poți adera la euro cu oameni care nu înțeleg ce citesc, educația să fie piatra de temelie

 
Valentin Lazea
Valentin Lazea

Educația ar trebui să reprezinte piatra de temelie pentru dezvoltarea României, în perspectiva aderării la zona euro, pentru că nu poți adera la euro cu oameni care nu înțeleg ce citesc, susține economistul șef al Băncii Naționale a României, Valentin Lazea, potrivit AGERPRES.

În acest sens, el are trei propuneri care vizează înlocuirea sistemului de meditații private cu meditații publice, rezervarea unui număr de locuri în universități pentru studenții de la sate și un învățământ superior cu studenți prezenți la cursuri.

"Piatra de temelie de unde trebuie începută toată discuția asta este educația. Sistemul de educație este într-o mare problemă. Am propus trei lucruri. Să se desființeze sistemul meditațiilor particulare, unde numai cei care au bani pot să își instruiască copiii în ore suplimentare, iar aceiași profesori pot să dea meditații în școală, după ore și să fie plătiți de primărie. Primăriile să construiască mai puține borduri în fiecare an și să aloce o parte din banii respectivi pentru meditații post ore. Și când vine copilul acasă să fie cu lecțiile făcute, nu să se apuce la ora 8 seara când vin părinții să rezolve 50 de probleme", a subliniat Lazea.

În opinia sa, o altă problemă vizează admiterea în învățământul superior pentru tinerii de la sate. "Nu vedeți că satele românești nu au specialiști pentru că numai 2% din absolvenții de facultate provin din mediul rural, care reprezintă 35% din populație. Pentru asta zic eu că ar trebui ca facultățile publice să aloce 10% din locuri gratuit, eventual și cu burse, celor mai buni absolvenți din mediul liceal din sate cu garanția și cu semnătura că aceștia se vor întoarce și vor profesa la sat. Nu se poate în toate cazurile, ca astronaut nu ai ce face la țară, dar ca medic, profesor, inginer, ai putea să-ți asumi că vei veni și vei profesa în satul tău", a explicat reprezentantul BNR.

Pe de altă parte, Valentin Lazea este de părere că ar trebui să se redea învățământului superior prestigiul pe care ar trebui să îl aibă. "Este inadmisibil, după părerea mea, ca învățământul așa-zis de zi să fie făcut cu studenți care au ca primă activitate să muncească și seara, dacă mai au timp și chef, să se mai ducă la facultate. Acesta este sistemul american, să fie primit acolo la ei, la noi este inadmisibil. Așa calitate, așa studenți, așa învățământ, așa educație", a precizat economistul șef al BNR.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
2 0
26 Feb 21:55
Spre deosebire de ceilalti comentatori care fac analize de valoare prin atac la persoana, eu ma voi referi strict la continutul articolului.
Dupa parerea mea ideile enuntate sunt cit se poate de corecte si aplicarea lor in practica ar avea efecte mai mult decit benefice .
In special ideea cu admiterea in invatamintul superior DE STAT si in baza unor criterii de apartenenta regionala cu conditionarea unui stagiu de minim cinci ani de profesare in zona de bastina.
Asta ar ajuta la revigorarea localitatilor rurale si ridicarea nivelului lor intelectual si profesional .
Asa ca , GANDITI INAINTE DE A DA CU PIETRE....
Gindirea aceasta primitiva de genul ..."capra vecinului" este una dintre cele mai mari probleme ale societatii romanesti...
Răspunde
2 -2
Gogu Boralaa
26 Feb 18:32
Ce faci mai Lezea recidivezi ? Intai spui ca romanii nu muncesc si acum ca nu intelegem ce citim. Cate carti ai citit tu bai nea economistule, sau ce-oi fi tu la baza ? Din afirmatiile pe care le faci esti cam zero barat. Autosuficienta pe care o emani nu tine loc de inteligenta sau de cultura generala, ceea ce tu nu ai, ca altfel nu ai arunca in spatiul public prostiile tale. Ca economist toata lumea spune ca esti varza, cultura numai o spoiala care o afisezi la cei care nu te cunosc, in rest tabula rasa. Iti inchipui ca postul de la BNR te face mai destept ?
Dupa parerea mea pana acum conducerea BNR-ului a fost vraiste, a contribuit cu succes la saracirea romanilor si a mintit populatia cu un cinism rar vazut in alte parti. SI tu vi si ne spui ca nu intelegem ce citim, crezi ca un semidoct ca tine este mai destept decat un profesor, un doctor sau marea majoritate a oamenilor cu studii superioare din Romania ?
Am mai vazut si alti care s-au uitate de sus la noi, mult mai destepti ca tine (ex. Adrian Nastase, care din punct de vedere intelectual sterge pe jos cu tine), pe care aroganta i-a distrus. Tu iti epatezi aroganta in fata noastra fara sa ai nimic in cap. Esti mediocru inclusiv in meseria ta, toata lumea o stie.
Faptul ca stii inaintea tuturor cand urca sau cand coboara leul si mai faci si bani din asta, nu te face mai destept. Iti place doar sa te dai mare, ca sa te remarce si pe tine lumea, te simti nebagat in seama si spui numai aberatii.
Răspunde
3 -1
Venona
26 Feb 16:34
Vrajeala...numai aveti voi de la bnr controlu daca trecem la euro
Răspunde
2 -1
dan
26 Feb 16:09
Si aburii se ridicara lasand sa se vada vidul (unui) intelectual.
Rezolvand in totalitate problemele pe care le are si le mai si generaza sistemul financiar camataresc din Romania,nenea economist sef se posteaza in pozitia doctului atoatestiutor,sfatuind din inima bietii fii de tarani care indraznesc,dupa munca multa,fara ajutoare de la spate,fara saci de bani,fara pile, sa se intoarca in satul lor dupa ce termina o forma de invatamant superior,ca le va crea conditii primaria comunei,care carcaie de bani.La tara se gasesc scoli mari si renumite,fabrici,clinici universitare,ehe......
Sefule,din cate se stie voi astia de la stiinte economice invatati mai ales numai geografie si aritmetica.Ai dreptate doar intr-un singur exemplu,facultatile au ajuns azi precum o usa intre doua strazi,intri,completezi grile cu x si iesi in strada cealalta cu titlul universitar,poate chiar de doctor daca ai bani de xerox!
Apropo,la voi la institutie angajarile se fac prin concurs pe bune?Nu trebuie sa raspunzi.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?