Iohannis i-a spus lui Dăncilă de ce i-a respins a treia oară pe miniștrii propuși: n-au cazier

 
Klaus Iohannis INTERVINE în scandalul suspendării Realitatea TV: Sancțiunea, extrem de PERICULOASĂ
Klaus Iohannis INTERVINE în scandalul suspendării Realitatea TV: Sancțiunea, extrem de PERICULOASĂ

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis, joi, o scrisoare premierului Viorica Dăncilă, în care a motivat de ce a refuzat propunerile de numire în funcțiile de viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării regionale şi administrației publice și de ministru al Transporturilor. Șeful statului explică faptul că cei doi nu au depus toate documentele, mai precis certificatul de cazier judiciar.

Vă prezentăm, în continuare, textul scrisorii:

"Urmare adresei dumneavoastră nr. 5/105/10.01.2019, prin care ați reiterat propunerea de numire în funcția de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice a Liei Olguța Vasilescu, respectiv de numire în funcția de ministru al transporturilor a lui Mircea Gheorghe Drăghici, asumându-vă îndeplinirea tuturor condițiilor de legalitate de către persoanele propuse,

Văzând incidența dispozițiilor art. 85 alin. (2) și ale art. 105 din Constituție, precum și a celor ale art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor, potrivit cărora pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetățenia română și domiciliul în țară, se bucură de exercițiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute în cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, cu modificările și completările ulterioare, și ținând seama și de jurisprudența Curții Constituționale,

Luând în considerare că legea prevede un regim juridic diferit pentru membrii Parlamentului și pentru membrii Guvernului atât în ceea ce privește incompatibilitățile, cât și în ceea ce privește condițiile de exercitare a celor două funcții de demnitate publică, numai persoana în cauză putând să declare pe propria răspundere că nu se află în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute de lege,

Reținând că nici Constituția și nici legea nu stabilesc un regim derogatoriu pentru accederea în funcția de membru al Guvernului cu privire la dovada îndeplinirii condiției prevăzute de Legea nr. 90/2001, respectiv aceea de a nu fi suferit condamnări penale, și având în vedere dispozițiile art. 2 din Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, potrivit cărora „în cazierul judiciar se ține evidența persoanelor fizice și a persoanelor juridice condamnate ori împotriva cărora s-au luat alte măsuri cu caracter penal sau administrativ conform Codului penal, precum și a celor față de care au fost dispuse măsuri procesual-penale”, certificatul de cazier judiciar fiind singurul document care atestă situația judiciară a unei persoane,

Constatând că documentația care însoțește propunerea (respectiv copia cărții de identitate și curriculum vitae actualizat) este incompletă, astfel încât nu se poate verifica îndeplinirea tuturor condițiilor prevăzute de art. 105 din Constituție și de art. 2 din Legea nr. 90/2001 pentru numirea în funcția de membru al Guvernului,

Vă aduc la cunoștință că, în continuare, propunerile de numire în funcția de membru al Guvernului nu fac dovada îndeplinirii tuturor condițiilor de legalitate, astfel încât să li se poată da curs."

Scrisoarea a fost trimisă ca urmare a adresei premierului Viorica Dăncilă nr. 5/105/10.01.2019, prin care a reiterat propunerea de numire în funcţia de viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării regionale şi administraţiei publice a Liei-Olguţa Vasilescu, respectiv de numire în funcţia de ministru al Transporturilor a lui Mircea-Gheorghe Drăghici.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, că va refuza a treia oară propunerile de miniştri, ultima variantă înaintată de premierul Viorica Dăncilă fiind Lia Olguţa Vasilescu pentru portofoliul Dezvoltării şi Mircea Drăghici - la ministerul Transporturilor.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, marţi seara, că sesizarea CCR este ”pasul” pe care trebuie să-l facă în urma refuzului preşedintelui Klaus Iohannis de a-i numi pe Lia Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici la ministerele Dezvoltării şi Transporturilor, dar că decizia trebuie luată în coaliţie.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Primele dosare aveau cazierele br,sau abia acum am aflat de trbșoară ,bre !
18 Jan 05:26
Dl de la ora 22,47,vă văd așa,mai cunoscător,puteți sa-mi spuneti,dl.Presedinte au respins candidaturile sau dosarele?Eu am mai fost pe la justitie,dar acolo, probabil sunt alti oameni,de un nivel scăzut,poate ,cand depui un dosar nu ti-l primeste dacă nu ai un act de bazaDe când s-a primit dosarele minsitrilor,i-a trebuit dlui presedinte, sa cerceteze lipsa actelor necesar,4 luni pentru un fapt simpluț,sa constate ca de la dosar lipseste cazierul judiciar ?Zău asa,a ajuns tara asta de batjocura,si inca la nivel!
Răspunde
0 0
Ce s-a respins dosarele sau candidatii ,bre ?
18 Jan 05:24
Dl de la ora 22,47,vă văd așa,mai cunoscător,puteți sa-mi spuneti,dl.Presedinte au respins candidaturile sau dosarele?Eu am mai fost pe la justitie,dar acolo, probabil sunt alti oameni,de un nivel scăzut,poate ,cand depui un dosar nu ti-l primeste dacă nu ai un act de bazaDe când s-a primit dosarele minsitrilor,i-a trebuit dlui presedinte, sa cerceteze lipsa actelor necesar,4 luni pentru un fapt simpluț,sa constate ca de la dosar lipseste cazierul judiciar ?Zău asa,a ajuns tara asta de batjocura,si inca la nivel!
Răspunde
0 0
Mircea
17 Jan 23:13
La cat l-a f..ut in gura Olguta pe la TV martalogul asta nu o mai numeste sigur.
Răspunde
0 0
Cotiga
17 Jan 22:47
Bravo Johanis ! Cu ce sint asa de speciali cei doi pdlisti pentru postul de ''ministru'' !? Bey pesedistilor, voi chiar nu vedeti ca ati ajuns pe mina PDLului !!!? Adic iti refuza specimenele de 3 ori si nu ai altii !!!?
Răspunde
0 0
vlad
17 Jan 21:58
nu are atu-uri in fata PSD si se deda la grosolanii
Răspunde
0 0
marc
17 Jan 18:40
Un individ penibil. Face totul pt sabotarea Guvernului și implicit a României. De semnat tot o să semneze. Dar PSD-iștii și-o merită. Acest întârziat mintal trebuia suspendat de acum 2 ani. L-ați iertat, acum acceptați mizeriile lui.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?