Descoperire uluitoare pentru medicina modernă

 

Meditaţia poate fi la fel de eficace pentru tratarea victimelor stresului post-traumatic (PTSD) ca şi terapiile folosite în prezent, este concluzia unui studiu la care au participat soldaţi americani trataţi pentru PTSD, publicat vineri în Lancet Psychiatry, potrivit AFP.

Tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) survine după un eveniment traumatic major precum moartea, ameninţarea morţii, răni grave sau agresiuni sexuale.

Principalele simptome sunt amintiri repetitive şi invazive ale evenimentului, coşmaruri, evitarea tuturor elementelor (locuri, situaţii) care reamintesc traumatismul, stare de iritabilitate sau de depresie.


Starea de stres post-traumatic apare frecvent la victimele atentatelor şi la soldaţi (14% dintre soldaţii americani care au luptat în Irak sau Afganistan suferă de stres post-traumatic).

Printre tratamentele folosite în prezent, terapia prin expunere este cea mai frecvent utilizată şi constă în expunerea graduală a persoanei care suferă de PTSD la situaţii, locuri, imagini senzaţii, zgomote, mirosuri şi amintiri asociate cu evenimentul traumatic, pentru a "obişnui organismul să nu mai reacţioneze atât de intens la elementele care îi reamintesc trauma şi să renunţe la a evita anumite contexte".

Dar această tehnică este dificilă pentru victimele PTSD, iar un procent cuprins între 30% şi 45% dintre pacienţi abandonează tratamentul, se arată în studiu.

Cercetători din trei universităţi americane au testat practica meditaţiei prin intermediul unui studiu la care au participat 203 de foşti soldaţi americani cu PTSD.

Soldaţii, atât bărbaţi cât şi femei, au fost repartizaţi în trei grupe: una a practicat meditaţia, cea de-a doua, terapia prin expunere, iar cea de-a treia a participat la un curs teoretic despre stresul post-traumatic.

Un procent de 60% dintre soldaţii care au practicat 20 de minute de meditaţie în fiecare zi au observat o ameliorare semnificativă a simptomelor şi au reuşit, într-un număr mai mare, să ducă studiul la capăt, prin comparaţie cu grupul care a urmat terapia prin expunere.

Meditaţia presupune concentrarea asupra unui obiect sau idei pentru a atinge starea de deplină conştiinţă, calmul şi liniştea.

"Meditaţia poate fi practicată individual, aproape în orice loc şi în orice moment, fără utilizarea unui echipament specializat sau asistenţă personalizată", a indicat pentru AFP Sanford Nidich, autorul principal al studiului.

"În faţa problemei în creştere a stresului post-traumatic în Statele Unite, Marea Britanie şi în alte locuri din lume, terapiile alternative precum meditaţia trebuie să facă parte din opţiunile puse în aplicare de autorităţile din domeniul sănătăţii", spune acesta.

 

Sursa

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?