Cifră halucinantă: 80.000 de români UCIŞI de infecţiile din spitale

 
Infectiile din spitale ucid 80.000 de mii de români anual
Infectiile din spitale ucid 80.000 de mii de români anual

Cifra halucinantă: 80.000 de persoane ar putea să supravieţuiască, în fiecare an, dacă am avea mai puține infecţii nosocomiale în spitale.Peste 80 de mii de persoane ar putea să supravieţuiască, în fiecare an, dacă am avea mai puține infecţii nosocomiale în spitale. E o statistică alarmantă prezentată de expertul în politici de sănătate, Sorin Paveliu, la emisiunea "Fabrica" de la Realitatea TV.

"Ascunderea infecţiilor nosocomiale produce după estimarea mea în jur de 80 de mii de morţi evitabili în fiecare an", a spus Sorin Paveliu la Realitatea TV.

Statisticile oficial ale Ministerului Sănătăţii vorbesc de cifre mult mai mici, dar totuşi semnificative la nivelul secolului 21. Astfel, Ministerul Sănătăţii a înregistrat, între 2010 și 2015, peste 57.000 de infecţii nosocomiale în spitalele din România.

Cele mai multe au fost înregistrate în Capitală și în judeţele Iaşi, Cluj şi Timiş. Secţiile cu cele mai mari probleme sunt Terapie intensivă, Chirugie şi Pediatrie, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Şi preşedintele Alianţei Medicilor, Bogdan Tănase a identificat la Realitatea TV câteva probleme din sistemul medical care nu mai suportă amânare.

O soluţie pentru ca neregulile din spitale să înceteze ar fi o transparenţă totală în achiziţiile publice şi nu numai.

"Nu sunt mănuşi suficiente ca să se schimbe după fiecare manevra aşa cum ar fi normal. Atunci se fac mai multe manevre cu aceeaşi pereche de manusi. Asta va raspandi infectia", a explicat Tănase.

Datele centralizate de Ministerul Sănătății în timpul mandatului fostului ministru Patriciu Achimaş-Cadariu arată că în anul 2010 numărul total de infecţii intraspitalicești a fost de 8.105, în anul 2011 numărul a crescut la 8.463 de infecții, în 2012 s-au înregistrat 8.278 de probleme, în 2013 numărul infecțiilor a ajuns la 9.296, iar în 2014 s-a înregistrat un nou record, de 10.630 de infecții nosocomiale, relatează Euractiv.ro, care citează News.ro.

În primele 9 luni ale anului 2015 s-a constatat un număr de 9.402 infecţii intraspitaliceşti, însă, ulterior, Ministerul Sănătăţii a actualizat datele şi pe ultimele trei luni ale anului și a arătat că, la nivel național, în 2015, au fost înregistrate la 12.316 infecţii.

În total, numărul infecţiilor nosocomiale din spitalele din România identificate şi înregistrate de Ministerul Sănătăţii este de 57.088, potrivit datelor centralizate de instituţie și transmise către doi parlamentari, răspunsul fiind publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

2 -1
Sorin Paveliu
22 May 11:29
Pentru ca m-a intrebat cineva cum am ajus la aceasta cifra iata estimarea: 3,8 mil externari pe an x 10% (infectii nosocomiale - si nu 5% ca in UE sau 7,1 estimarea OMS) = 380.000 infectati. Dintre acestia, conform statisticilor internationale 40% fac pneumonii, septicemii. (152.000). Estimarea mea este ca jumatate dintre acestia mor, adica 76000! Majoritatea mor la domiciliu pentru ca familia este convinsa ca nu mai exista sanse! Nu cred ca estimarea mea este exagerata insa stiu ca este o ocazie rarisima sa extirpam aceasta atitudine abominabila, ascunderea adevarului. Nu poti trata ceea ce nu exista (sau ne facem ca nu exista). Cifrele raportate de MS reprezinta o incidenta de doar 0,2% din externari - adica nimic. Daca aplicam aceleasi estimari la cifrele MS vom avea 0,1% IN care pun in pericol viata si doar 0,04% decese prin IN - adica 1520 de decese pe an (adica 4 decese pe zi pe intreaga tara!!!)
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?