Ce impact are avea asupra omului o hibernare de tipul celei prin care trec animalele

 

Cu siguranță și tu te-ai întrebat în zilele geroase de iarnă oare de ce nu putem hiberna și noi precum animalele. Ei bine, știința are un răspuns la întrebarea ta. Iată de ce oamenii nu pot să hiberneze.

Probabil că ai observat și prin filmele SF că în timpul călătoriilor stelare, astronauții se băgau în niște containere unde li se inducea o stare de hibernare și rămâneau astfel cu lunile sau chiar cu anii. Dar oare această operațiune este posibilă și în realitate? Știința spune, că hibernarea ar fi posibilă și în cazul oamenilor, ipotetic vorbind, dar ar implica o serie de efecte secundare care îți poate pune viața în pericol.

De ce hibernează animalele

Animalele nu hibernează pentru că așa au fost „programate", ci așa s-au adaptat ele factorilor de mediu și iernilor dure din timpul erei glaciare, când hrana era greu de găsit. În timul hibernării metabolismul animalelor funcționează mai lent, consumul de energie se reduce, ritmul cardiac scade și la fel și temperatura corpului.

Printre animelele care hibernează iarna se numără ursul, ariciul, unele specii marsupiale mici, liliecii, chiar și o subspecie de primată o face pentru că așa s-a adaptat luptei pentru supraviețuire.

De ce omul nu poate să hiberneze

În primul rând, inducerea unei stări de hibernare în mod artificial, ar afecta drastic buna funcționare a creierului care va avea de suferit din cauza inactivității îndelungate. Asta pentru că noi avem nevoie de mai mulți nutrienți și oxigen, pe care nu i-ar primi decât într-o proporție prea mică într-o eventuală stare de hibernare, spre deosebire de animale.

Mai mult, încetinirea funcțiilor cerebrale înseamnă reducerea și reorganizarea sinapselor (legăturile dintre neuroni). Inevitabil, asta ar duce la pierderi semnificative de memorie sau mai rău. Așadar, pentru om, hibernarea ar însemna leziuni pe creier, pierderi de memorie, probleme digestive și cu vezica urinară și boli sau infecții.

SursaAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?