ALERTĂ PE DUNĂRE. COD PORTOCALIU de INUNDAŢII pentru 7 judeţe

 
Dunărea a făcut deja ravagii în Europa
Dunărea a făcut deja ravagii în Europa
Dunărea a făcut deja ravagii în Europa Harta pericolului de inundaţii

Hidrologii au emis în această dimineaţă COD PORTOCALIU de INUNDAŢII în mai multe judeţe, din cauza cotelor atinse de apele Dunării şi de pericolul ruperii unor diguri. Ploile continuă în toată ţara până sâmbătă seara, fiind valabil şi un COD GALBEN de ploi în 36 de judeţe.CODUL PORTOCALIU pe Dunăre este valabil pentru judeţele TELEORMAN, CĂLĂRAŞI, CONSTANŢA, IALOMIŢA, BRĂILA, TULCEA ŞI GALAŢI.

CODUL PORTOCALIU de inundaţii va fi valabil până în data de 6 iunie

Codul emis de hidrologi vizează sectoarele cu diguri locale. În acelaşi timp, este în vigoare până la ora 23 un COD GALBEN de ploi şi vijelii în 36 de judeţe.

În ceea ce priveşte Institutul Naţional de Hidrologie (INH), aceştia au estimat încă de vineri o extindere a codului galben de inundaţii.

AVERTIZARE HIDROLOGICĂ COD PORTOCALIU

Având în vedere evoluţia debitelor defluente din Sistemul Hidroenergetic şi de Navigaţie (S.H.E.N.) Porţile de Fier, situaţia hidrologică actuală şi prognoza evoluţiei situaţiei hidrometeorologice din Bazinul Dunării în amonte de intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), se actualizează AVERTIZAREA HIDROLOGICA nr. 37 din 28.05.2014, după cum urmează:

COD PORTOCALIU

- In intervalul 31.05.2014 ora 06:00 – 01.06.2014 ora 06:00 pe Dunăre pe sectorul aval Turnu Măgurele - Zimnicea (judeţul Teleorman) şi pe sectorul aval Călăraşi-amonte Hârsova (judeţele Călăraşi, Constanţa şi Ialomiţa).

- In intervalul 31.05.2014 ora 06:00 – 05.06.2014 ora 18:00 pe Dunăre pe sectorul aval Hârşova (judeţele Constanţa, Ialomiţa, Brăila, Tulcea şi Galaţi).

Avertizarea COD PORTOCALIU pe acest sector vizează în primul rând sectoarele cu diguri locale de apărare.

COD GALBEN

-In intervalul 31.05.2014 ora 06:00 – 03.06.2014 ora 18:00 pe Dunăre pe sectorul Bechet-Călăraşi (judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu şi Călaraşi).

-In intervalul 31.05.2014 ora 06:00 – 05.06.2014 ora 18:00 pe Dunăre pe sectorul aval Călăraşi - Hârşova (judeţele Călăraşi, Constanţa şi Ialomiţa).

Momentul de producere al fenomenelor prognozate, pe sectorul românesc al Dunării, va fi influenţat semnificativ şi de modul de exploatare al S.H.E.N. Porţile de Fier.

NOTA:

După expirarea CODULUI PORTOCALIU, sectoarele respective trec pe avertizare COD GALBEN conform intervalelor de valabilitate specificate mai sus.

"În această dimineaţă suntem pe cod galben pe majoritatea cursurilor de apă din 26 judeţe şi cod portocaliu în 11 judeţe. În funcţie de evoluţia precipitaţiilor, anticipăm o extindere, nu o reducere, a codului galben şi există posibilitatea şi a unor intensificări în sensul de cod portocaliu. Zonele cele mai vizate ca extindere ca cod galben este Oltul mijlociu au fluenţii Olteţul şi Argeşul superior, iar pentru zonele unde ne-am aştepta la intensificări sunt Olt, Teleorman, Vedea şi pe cursurile de apă din Moldova", a transmis conducerea INH vineri.

Debitul Dunării este de 10.300 metri cubi/secundă la intrarea în ţară, faţă de o medie multianuală a lunii mai de 7.250 mc/secundă, cu tendinţă de scădere până luni, când Dunărea va creşte însă din nou, la peste 11.000 mc/secundă.
Bucureştiul şi aproape toate judeţele ţării vor fi, de vineri dimineaţă până sâmbătă noapte, sub avertizare cod galben de ploi, vijelii şi grindină, cantităţile de apă putând ajunge în unele zone până la 60 de litri pe metru pătrat.
În zonele avertizate cu cod galben vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 25-30 de litri pe metru pătrat şi izolat 50-60 de litri pe metru pătrat.

Avertizarea a fost emisă pentru Bucureşti şi aproape toate judeţele ţării, cu excepţia zonei de vest şi nord-vest, respectiv Timiş, Arad, Bihor, Sălaj, Satu Mare şi sud-vestul Maramureşului.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?