Acvila Arlie a ajuns acasă, în România, după un zbor de 12.000 de kilometri peste 3 continente

 

Arlie, acvila țipătoare mică (Aquila pomarina) monitorizată satelitar de ornitologii români, a ajuns în România, după ce a parcurs 12.000 de kilometri peste 3 continente și 17 țări. 

Arlie a început migrația de primăvară pe data de 11 februarie 2017, între orele 8 și 10 dimineața. Spre deosebire de ultimii doi ani (2015 și 2016), Arlie a plecat spre România cu o întârziere de trei zile. În anii trecuți, Arlie plecase din cartierul de iernare pe data de 8 februarie. 

Pentru al patrulea an consecutiv, acvila și-a petrecut iarna în Namibia, nu a schimbat locația. În primele trei zile ale călătoriei sale spre țara noastră, Arlie a parcurs în zbor circa 500 de kilometri în direcția nord-est. Acvila a avut de străbătut continentul african de la vest la est și apoi de la sud la nord. Călătoria ei până la cuib a însemnat un traseu de 12.500 de kilometri, 3 continente și 17 țări, printre care: Angola, Zambia, Tanzania, Ruanda, Burundi, Uganda, Sudanul de Sud, Etiopia, Sudan, Egipt, Israel, Siria, Turcia și Bulgaria. 
 
Arlie a fost capturată în 2013 de o echipă formată din specialiști de la Societatea Ornitologică Română, Agenția Regională pentru Protecția Mediului Sibiu și Grupul Milvus. A fost echipată cu un transmițător satelitar cu greutatea de 45 de grame și eliberată. 
 
În 2016, acvila a ajuns în România pe aceeaşi dată, 2 aprilie. 


Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?