Bugetarii care se răscoală pentru salarii mai mari duc deficitul bugetar la 5% din PIB

 
Angajații de la metrou sunt la un pas de GREVĂ
Angajații de la metrou sunt la un pas de GREVĂ
FOTO: captura video

Deficitul bugetar ar putea ajunge la 5% din PIB dacă toți bugetarii care cer salarii mai mari vor primii bani în plus la leafă.

Dacă toţi bugetarii care cer bani în plus la salariu i-ar şi primi, atunci cheltuielile statului ar creşte cu 15 miliarde de lei, iar deficitul bugetar ar ajunge la 5% din PIB, spun specialiştii.

Creşterea salariilor medicilor a deschis cutia Pandorei. Toţi ceilalţi bugetari cer acum salarii mai mari, iar specialiştii avertizează că aceste creşteri, împreună cu reducerile de taxe din noul Cod fiscal, dezechilibrează grav ecoonomia.

Creşterea cu 25% a salariilor din Sănătate înseamnă 1,7 miliarde de lei în fiecare an în plus. Problema e că, după anunţul măririi lefurilor din Sănătate, şi ceilalţi bugetari au cerut, rând pe rând, acelaşi lucru. Unii chiar sub ameninţarea cu protestele. Lor, premierul le cere să aibă răbdare.

În România sunt 1,2 milioane de angajaţi în sectorul bugetar. Cea mai mare parte lucrează în administraţie, educaţie, apărare şi ordine publică. Ca număr, deci ca pondere în efortul bugetar, medicii şi personalul medical sunt pe locul cinci, potrivit Digi24.ro.

„Sunt și alte categorii sociale care solicită același lucru și probabil că s-a deschis Cutia Pandorei. Cifrele anunțate public de diverși miniștri duc în zona de 15-16 miliarde de lei impact anul viitor, ceea ce e un impact mare, ajungem la un deficit bugetar de 5 la sută din PIB, care e un deficit catastrofal într-un context în care economia a început să își mai revină", a declarat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Dacă toţi angajaţii de la stat ar primi majorare salarială de 25%, acest lucru, împreună cu prevederile noului Cod fiscal, ar dezechilibra masiv bugetul.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?