Un denunţător din dosarul Microsoft execută silit Muzeul Naţional de Artă al României

 
Claudiu Florică
Claudiu Florică

Unul dintre cei doi denunţători din dosarul Microsoft, ambii scoși de sub urmărire penală de către DNA, execută silit un muzeu din România. Cel în cauză este Claudiu Florică, partener de denunțuri al lui Dinu Pescariu, care a cumpărat drepturile litigioase asupra colecţiei „Doncea”. Acesta execută silit acum Muzeul Național de Artă al României.

Florică a reușit o victorie mare, după ce i-a convins pe magistrații Judecătoriei Sectorului 1, în plină vacanță judecătorească, să execute silit MNAR, pentru recuperarea întregii averi a fostului demnitar comunist Constantin Doncea.

Dosarul a fost înregistrat pe 4 august 2016, pe rolul Secţiei Civile a Judecătoriei Sectorului 1, cu Victorina Doncea, Leonora Luţu (moştenitoarele fostului primar comunist al Capitalei, Constantin Doncea) şi Claudiu Florică, în calitate de creditori.

În 11 august, instanţa a admis cererea şi a încuviinţat executarea silită. Datorită influenței lui Florică, procedura a fost judecată în regim de urgență, aceasta durând doar câteva zile. Veștile au fost minunate pentru familia lui Doncea, care se chinuia de 10 ani de zile să recupereze bunurile de artă de la statul român.

Colecţia de tablouri şi opere de artă „Doncea” a fost trecută, după 1973, în patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României.

Colecţia completă, inventariată în acest act de donaţie, constă în picturi -peste 100 bucăţi, iconografie - peste 400 bucăţi, cărţi - peste 8.000 volume, piese folclorice diferite, precum şi timbre străine, monezi comemorative, decoraţii şi insigne în număr total de peste 50.000 de bucăţi.

După revoluţie, moştenitorii lui Constantin Doncea au acţionat statul român în judecată, cerând restituirea acestor bunuri. După moartea lui Doncea, în 1973, Securitatea a descins acasă la el şi a confiscat toate obiectele de artă, pe care le-au transportat într-un depozit al Muzeului Naţional de Artă, nefiind niciodată expuse publicului.

Sursa: stiripesurse.roAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?