Predoiu: Trebuie să luăm taurul de coarne, nu putem cheltui mai mult decât avem

Thursday, 25 June 2009, 12:50 Sursă: NewsIn

Autor: Realitatea.NET
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat joi, că sistemul judiciar riscă să fie destabilizat de criza financiară, drept pentru care nu se poate ieşi din acestă situaţie fără sacrificii, făcând referire la diferenţele salariale "nejustificate" în cadrul aceloraşi categorii profesionale.
"Trebuie să luăm taurul de coarne şi să spunem că nu putem ieşi din această situaţie fără sacrificii, nu putem cheltui mai mult decât avem", a spus Cătălin Predoiu, menţionând că sistemul judiciar este ameninţat de criza financiară.

Ministrul Justiţiei a enumerat câteva dintre problemele cu care se confruntă sistemul în ultimul timp, respectiv datoriile instanţelor faţă de diverse instituţii, sutele de titluri executorii privind plata unor drepturri salariale, diferenţele salariale nejustificate în cadrul aceloraşi categorii profesionale sau dezordinea în managementul unor instanţe. Cătălin Predoiu a explicat că acest fenomen este cauzat da faptul că legile salarizării justiţiei au fost gândite în perioada de creştere economică, nu de Guvern sau de Ministerul Justiţiei, aşa cum se tot afirmă.

Cătălin Predoiu a făcut referire şi la sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii privind existenţa unui conflict constituţional cu Ministerul Justiţiei, pe tema subfinanţării justiţiei. Astfel, ministrul Justiţiei a declarat că unii judecători au preferat calea "insuficienţei", "autismului", "instigării" şi că au "pierdut ruşinos" procesul la Curtea Constituţională.

Ministrul Justiţiei a precizat că este posibil ca cele două proiecte de Coduri, civil şi penal, ar putea deveni legi chiar joi seara, având în vedere că expiră termenul de depunere a unei moţiuni de cenzură, după care actele pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea se consideră adoptate.

"Să privim către stele, chiar dacă stăm în noroi", a spus Predoiu, parafrazându-l pe scriitorul Oscar Wilde.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu şi procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, participă, joi, la reuniunea Consiliului Barourilor Europene, care are ca temă "Poziţia şi rolul avocatului faţă de sistemul judiciar".

Evenimentul are în vedere aspecte privind poziţia şi rolul avocatului faţă de sistemul judiciar din România, precum şi legătura între cadrul legal al sistemului judiciar românesc şi exercitarea profesiei de avocat.
Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri