"Vom achiziţiona materiale medicale, cum ar fi antivirale şi aparatură de ventilaţie mecanică, pentru tratamentul eventualelor cazuri de gripă umană cu tulpină nouă, aşa cum este denumită acum gripa cu tulpină porcină", a mai precizat dr. Geza Molnar.
Potrivit consilierului ministerial, antiviralele se vor găsi doar în unităţile sanitare şi nu vor fi distribuite în farmacii. "Vreau să subliniez că nu facem profilaxie, adică strategie de prevenire prin medicaţie, ci ne pregătim pentru tratarea unor eventuale cazuri de îmbolnăvire. Profilaxia poate genera medicaţie incorectă şi riscăm să aducem virusul la un stadiu rezistent la antivirale, medicamente care s-au dovedit eficiente în cazul în care pacienţii s-au prezentat încă de la primele simptome la medic", a mai spus dr. Geza Molnar.
Altfel spus, este neindicată autoadministrarea de antivirale înainte de confirmarea îmbolnăvirii, pentru că există riscul ca, ulterior, medicamentele să nu-şi mai facă efectul, din cauza rezistenţei virusului la antidot.
Geza Molnar a adăugat că tramentul persoanelor infectate cu virusul gripei porcine constă, în principal, în administrarea de antivirale, ventilarea mecanică în secţiile de terapie intensivă şi, în funcţie de starea pacientului, administrarea de alte medicamente specifice stărilor gripale.
Specialiştii în boli infecţioase recomandă persoanelor care vin din zonele afectate şi care, în interval de şase-şapte zile de la intrarea în ţară, prezintă simptome ca febră mare, tuse seacă, dureri musculare şi articulare să se prezinte imediat la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Capitală.
Persoanele suspecte de îmbolnăvirea cu gripă porcină vor fi internate la Spitalul de Boli Infecţioase Matei Balş şi se vor lua măsurile de izolare, a anunţat, luni, Ministerul Sănătăţii.
Comitetul de coordonare al Ministerului Sănătăţii a stabilit, luni, paşii ce trebuie urmaţi în identificarea, transportul şi modalităţile de internare la apariţia unor cazuri suspecte. S-a discutat despre intensificarea supravegherii îmbolnăvirilor prin gripă în perioada următoare, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, avertizarea sistemului naţional de sănătate publică pentru identificarea din timp a posibilelor cazuri de gripă de origine porcină şi anunţarea imediată a oricărui caz suspect apărut la o persoană care a călătorit în zonele afectate, urmată de internarea şi izolarea pacientului.
Pe site-ul Ministerului Sănătăţii (www.ms.ro) a fost realizată o informativă privind gripa de origine porcină, cu informaţii generale, întrebări frecvente, măsuri profilactice şi recomandări ale specialiştilor.
Spitalele de boli infecţioase din centrele universitare vor primi antivirale şi substanţe dezinfectante, prin scoaterea acestora din rezerva ministerului.
CITEŞTE TOT DESPRE CE ESTE ŞI CUM SE TRANSMITE GRIPA PORCINĂ