Coronavirus - România: 19517 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Analize hormonale de endocrinologie pentru femei

Thursday, 25 October 2018, 11:04 Sursă: REALITATEA.NET

Analize endocrinologie femei. Analize hormonale femei. Că-i vorba de kilograme în plus, de nervozitate, de păr în exces, de lipsă de apetit ori de pofte exagerate, toate sunt consecințe ale funcționării defectuoase a glandelor.

"Din nefericire, se cam ignoră faptul că România e o ţară în care bolile endocrine au o mare incidenţă, acestea putând fi uşor prevenite şi corectate prin teste specifice. Viaţa femeii este un proces de transformare profundă, mai ales din punct de vedere hormonal. Sindromul ovarului polichistic poate apărea la vârste foarte fragede. Dismenoreea, chisturile ovariene, boala inflamatorie pelvină afectează adolescentele. Lipsa progesteronului cauzează mastoza chistică, după 35 de ani. La menopauză, femeile evită medicul, deși acum apar cancere de sân și osteoporoză. Rolul medicului e acela de a ghida şi a ajuta, oricând i se cere sfatul", spune dr. Adina Mazilu, medic specialist endocrinolog, potrivit unica.ro.

Iată de ce e bine să-ți verifici starea de sănătate și printr-un set de analize hormonale.

Analize endocrinologie femei. Analize hormonale femei. Cine sunt ei?

Cea care dă bătăi de cap e tiroida. Ea secretă tiroxina și triiodotironina, care influențează funcții vitale, precum ritmul inimii, al respirației, arderea caloriilor, digestia, reglarea temperaturii.

Pentru ca ea să funcționeze corect, are nevoie de ajutorul glandei pituitare, prin „mesagerul” TSH.

„Șeful” glandelor, hipotalamusul, îi „ordonă” hipofizei eliberarea hormonilor responsabili de fertilitate, FSH și LH. Ovarele sunt responsabile de secretarea hormonilor feminini, estradiolul și progesteronul, care fac un ciclu menstrual corespunzător și aparatul reproducător funcțio-nal. Suprarenalele secretă cortizol, care are grijă de metabolizarea glucidelor, de felul cum țesuturile dependente de insulină folosesc glucoza. Din stratul extern al suprarenalelor vine și DHEA.

Analize endocrinologie femei. Analize hormonale femei:

Pentru a te asigura că totul este în regulă, vizitează specialistul endocrinolog și fă-ți următoarele teste:

Valorile TSH, T3 și T4 indică starea tiroidei.

FSH și LH au valori mari dacă există un deficit de hormoni sexuali și un nivel scăzut în caz de insuficiență hipofizară, de tumori suprarenaliene. Când raportul LH / FSH este mai mare decât 2, poate fi vorba despre sindromul ovarului polichistic.

Nivelurile estradiolului și progesteronului sunt foarte importante în verificarea fertilității.

► Metoda cea mai bună de verificare a glandelor suprarenale este măsurarea cortizolului și a DHEA. Un nivel scăzut de cortizol indică hipotiroidism, afecțiuni hepatice, în vreme ce nivelul crescut arată hipertiroidie, stres, obezitate, eventuale tumori ori carcinoame.

Alte articole din: Ultimele Stiri
Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri