Reforma în sectorul forestier ar crea 25.000 de locuri de muncă într-un singur județ

Thursday, 01 March 2018, 17:03 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Emanuel Havrici, membru al Comisiei de silvicultură, agricultură și servicii conexe din Camera Deputaților, a precizat că 26 la sută din actele legislative au fost promovate de această comisie și că această comisie este "campioană" în ceea ce privește actele legislative, informează site-ul newsbucovina.ro.

El a arătat că din suprafața țării, 30 la sută, respectiv 7 milioane de hectare sunt pădure și că trebuie să fie luată o decizie, e o decizie importantă, privind viitorul pădurilor României.

„Am inițiat cel mai important pachet în domeniul silvic după 1990 încoace. Toată legislația a fost trecută prin Parlament, inițiată de parlamentari”, a spus Havrici.

El a subliniat că este nevoie să se facă management forestier.

„La nivel local e cea mai importantă resursă. Așa cum Ploiești are petrol, alte zone, cărbune, pentru Suceava resursa e pădurea. Suntem factori decizionali privind viitorul acestei resurse”, a spus Havrici.

Deputatul a menționat că sunt acum în vigoare sistemele de urmărire a masei lemnoase, sisteme care pot fi perfectibile și a dat ca exemplu țările nordice care au făcut sisteme de urmărire a lemnului care ar trebui să fie preluate și în România.

„Ni le pun la dispoziție în mod gratuit pentru că și ei sunt interesați de trasabilitatea lemnului”, a spus Havrici.

El a mai declarat că este interesat și de ecologie, menținând că a fost între cei care s-a implicat ca o arie protejată, Codrii Seculari de la Slătioara, „Catedrala Lemnului” să intre în UNESCO.

Potrivit lui Havrici situația României este inedită, arătând că cea mai dezvoltată zonă, Finlanda exploatează 5,6 mc pe hectar și se află pe Cercul Polar, iar în România, aflată în zonă temperată, se exploatează 3,2 mc pe hectar.

Astfel, el a arătat că din cele șapte milioane de hectare de pădure din țară, un milion de hectare pot fi spații protejate, iar alte un milion de hectare să fie zonă de protecție pentru cele un milion de hectare protejate.

„Vrem să fim cei mai buni din Europa la protecția mediului. Ca să avem spații protejate un milion de hectare, au nevoie de o zonă de protecție, dar trebuie să lămurim ce vrem să protejăm. Protejăm o specie, un areal sau populația. Trebuie să luăm aceste decizii”, a spus Havrici.

El a explicat că din cele cinci milioane de hectare ar trebui să se expoateze 25 de milioane mc pe an, dar România exploatează între 17 și 18 milioane de mc pe an.

„Trebuie să hotărâm ce să facem cu această resursă perfect regenerabilă”, a mai spus deputatul.

El a menționat că la ora actuală lucrează în sectorul forestier, 230.000 de oameni și realizează 3,2 la sută din PIB, iar dacă se va crește la 5,6 mc pe hectar exploatarea, cum e în Finlanda, numai în județul Suceava s-ar crea alte 25.000 de locuri de muncă.

„Discuția este foarte veche, din perioada comunistă, dar problema este accesibilizarea resursei”, a spus Havrici care a menționat că încă la noi în țară se exploatează rudimentar, și că se impune și ca exploatarea să fie ecologică.

„Suntem singura țară din UE care mai marcăm cu ciocanul de marcat”, a spus Havrici.

Deputatul a mai declarat că trebuie pusă întrebarea dacă această resursă regenerabilă să fie factor de dezvoltare sau dacă se dorește să ne plimbăm prin parcuri, menționând că se poate și una și alta, dacă se aplică legislația similară celei din Finlanda.

Sursa: romanialibera.ro 


Citeste totul despre:


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri