Coronavirus - România: 29223 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Medicul care l-a însoţit pe Victor Ponta în Turcia, detalii din culisele operaţiei

Tuesday, 16 June 2015, 20:48 Sursă: REALITATEA.NET

Potrivit lui Ion Bogdan Codorean, diagnosticul pus premierului a fost unul foarte grav: ruptură veche de ligament încrucişat anterior, ceea ce a determinat o ruptură de menisc intern şi leziuni foarte mari de cartilaj, potrivit Mediafax.

„Dânsul a fost la mine la consultaţie, săptămâna trecută, şi atunci am stabilit diagnosticul ăsta şi i-am spus că trebuie să se opereze”, a spus Ion Bogdan Codorean, într-un interviu pentru Gândul.

După consultaţie, Victor Ponta era hotărât să se opereze în ţară. Peste o săptămână, a luat o altă decizie.

„La dânsul alegerea a fost, din ce am înţeles eu, numai din prisma izolării de acolo, să fie mai liniştit, să nu fie presiunea presei”, spune medicul Codorean.

Ortopedul susţine că operaţia în sine este una complicată şi că în România sunt câţiva medici care pot face o astfel de intervenţie chirurgicală.

„A fost discuţia asta, că se va hotărî dacă se operează aici (n.r. Spitalul Militar), a fost hotărât să se opereze aici, a zis că nu are încredere decât în noi. A spus că de aia a venit la noi, la Spitalul Militar, că are foarte mare încredere în medicii de aici, dar probabil că... nu ştiu eu care au fost deciziile lui, dar din cauza asta m-a şi rugat să-l însoţesc. A zis că are încredere numai dacă o să fiu şi eu de faţă, să comunicăm, să facem planul operaţiei cu cei de acolo”, dezvăluie medicul Codorean.

Despre operaţia în sine, medicul  Ion Bogdan Codorean spune că a durat două ore, timp în care o echipă formată din trei medici turci au reparat tot ce "era stricat în genunchi". Medicul român nu a participat efectiv la operaţie, pentru că sistemul medical din Turcia nu îi dădea voie să participe la operaţie decât cu aprobarea Ministerului Sănătăţii de acolo şi cu cel al Colegiului Medicilor din Turcia.

„Pentru ca să particip efectiv la o astfel de operaţie trebuie aprobare de la Colegiul Medicilor. Şi în România dacă vine cineva din străinătate n-are voie în spital. Spre exemplu, eu nu am voie nici dacă mă duc în alt spital din România. La Spitalul Foişor, de exemplu, eu nu am voie să operez pentru că aşa sunt contractele făcute. Trebuie să iau aprobare de la Colegiul Medicilor”, a explicat medicul.

Operaţia la care a fost supus Victor Ponta a fost una complicată, susține medicul.

 „Am citit şi eu acum că zic unii că nu ştiu cine ar face nu ştiu câte operaţii din astea, dar în România nu sunt foarte mulţi care pot să facă operaţii ca asta. Dânsul a avut o ruptură veche de ligament încrucişat anterior, fapt ce a determinat o ruptură de menisc intern şi leziuni foarte mari de cartilaj. Şi atunci a trebuit să se scoată porţiuni din meninsc, alte porţiuni s-au suturat, s-a făcut reconstrucţie de ligament înscrucişat anterior şi sutură de menisc”, a spus Ion Bogdan Codorean.

În privinţa tratamentului post-operator, medicul a subliniat că recuperarea contează foarte mult pentru ca rezultatul operaţiei să fie foarte bun.

„Dânsul mişcă deja piciorul, piciorul se mişcă încă de a doua zi de după operaţie, dar n-o să calce pe picior, nu are voie să se sprijine pe picior deloc. E o perioadă de minimum trei săptămâni în care atunci când laşi piciorul jos vine sânge în picior, se mişcă genunchiul şi doare. Una este să fie numai ligament încrucişat şi restul să fie bine, şi alta este să fie distruse toate în genunchi. Pentru că dacă e rupt numai ligamentul încrucişat,  de a doua zi ai voie să calci pe picior. Dar complicaţia dânsului e mult mai rău decât în mod normal”, a mai precizat Ion Bogdan Codorean.

Întrebat dacă Victor Ponta are voie să meargă la şedintele de Guvern sau să se ocupe de activităţile de zi cu zi, medicul a precizat că i-a recomandat o pauză de trei săptămâni. 

„Eu i-am recomandat să nu. Nu poate, pentru că el trebuie să stea tot timpul cu piciorul sus, trebuie să stea cu piciorul mai sus decât nivelul inimii, ca să nu-i vină mult sânge în picior, ca să nu se umfle, apar dureri şi pot apărea complicaţii. Deci, el dacă lasă piciorul în jos pot să apară complicaţii măricele”, a detaliat medicul.

Totodată, Ion Bogdan Codorean a precizat că Victor Ponta se află sub stricta supraveghere a medicilor turci, la cea mai bună clinică din Turcia, unde se regăsesc cei mai buni doctori.

„A zis doar că o să mă contacteze când se întoarce în ţară, noi mai vorbim aşa să vedem cum merg lucrurile, dar acum cât timp e acolo se ocupă cei de acolo”, a mai spus medicul.

O astfel de operaţie, în țară, este gratuită în sistemul medical de stat, costurile fiind suportate de la bugetul statului. Într-un spital privat, costul unei astfel de intervenţii chirurgicale ajunge la aproximativ 10.000 de lei, dar poate varia de la un spital la altul şi de la un medic la altul.

Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ