Coronavirus - România: 422852 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Congres PSD: Dragnea, validat oficial președinte. Zgonea, nr. 2 în partid. Cine sunt vicepreședinții

Sunday, 18 October 2015, 01:04 Sursă: REALITATEA.NET

Update 19.50. În urma Congresului PSD, formațiunea social-democrată condusă de Liviu Dragnea și-a ales cei 14 vicepreședinți. Aceștia sunt: 

1.Andrei Dolineaschi, deputat, președinte PSD Botoșani și fost secretar general PSD - 3439 voturi

2.Victor Negrescu, europarlamentar - 3162 voturi

3.Georgian Pop, deputat - 3070 de voturi

4.Ionut Vulpescu, deputat, ministrul Culturii - 2994 

5.Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii - 2983 de voturi

6. Mihai Tudose, deputat, ministrul Economiei, liderul PSD Braila - 2827 de voturi -

7.Viorel Stefan, deputat - 2737 voturi

8.Șimon Gheorghe, deputat - 2503 voturi 

9.Gabriel Vlase, deputat - 2436 voturi 

10. Mihai Chirica, presedinte municipal PSD Iasi - 2339 voturi

Totodată, au fost alese cele patru doamne pentru funcţiile destinate femeilor. Astfel, Ecaterina Andronescu, Gabriela Firea, Doina Pană şi Olguţa Vasilescu au devenit vicepreşedinte PSD.

Update 17:50. Potrivit unor informații ale comisiei de numărare, pentru funcția de președinte executiv, Valeriu Zgonea ar avea 2 600 de voturi, în timp ce Constantin Niță ar avea doar 1 150. Totalul delegaților este 4 030. Restul voturilor ar fi anulate. 

Update 17:30 La această oră încă se mai numără voturile pentru posturile de vicepreședinți PSD și președinte executiv al partidului. Femeile care candidează pentru posturile de vicepreședinte PSD pot cumula și funcția de președinte de filială, deși acest cumul le este interzis bărbaților care sunt deja șefi de filiale județene, dar care vor și un post de vicepreședinte la nivel național.

Congres PSD. Update 16:30 Liviu Dragnea a votat în jurul orei 16.20, alături de Andrei Dolineaschi, actualul secretar general al PSD. 

Dragnea a precizat că și-a anunțat public susținerea pentru Valeriu Zgonea pentru postul de președinte executiv al PSD, atrăgând atenția că le-a menționat delegaților să nu voteze după bilețele pentru posturile de vicepreședinți, fapt care s-a întâmplat, în cele din urmă, după cum a mărturisit. Pe de altă parte, Dragnea a precizat că i-a trimis lui Adrian Năstase invitație pentru a participa la Congresul PSD, dar acesta nu a venit. Dragnea a mai explicat și gestul său de a-și cere iertare față de victimele dictaturii comunismului:

”Cele mai importante decizii pe care trebuia să le facem și pe care nu le-am făcut sau nu le-am dus la sfârșit, am vorbit astăzi în discursul meu. Am cerut iertare românilor și României pentru faptul că nu mi-am cerut iertare pentru faptele comise sub dictatura comunismului, un gest de reculegere. Această cerere de iertare este un lucru profund”, a adăugat Dragnea.

Update 16:00 Delegații PSD au votat vicepreședinții și președintele executiv, în funcție de decizia luată de organizația de care aparțin. Astfel, pe holurile Sălii Palatului delegații erau adunați în grupuri și stabileau ce vicepreședinți trebuie votați: ”Deci 3 și 4 nu rămân, nu? Nu îi mai alegem?”, întreba un delegat către șeful de filială, cel mai probabil. 

Update 15:20 Delegații care au venit la Congresul PSD s-au îndreptat spre urne pentru a vota. Sunt trei urne: președinte executiv, vicepreședinte bărbați și vicepreședinte femei. Votul este cu buletine de vot. 

Update 14:35 Ion Iliescu a luat cuvântul: Ma bucur că pot fi alaturi de dvs si la acest Congres. Cand in Sala Radio am pus bazele structurarii Frontului Salvării Natinale care are acum o intreaga istorie in spate(..) PSD se prezinta astazi la congres ca un partid puternic cu responsabilități mari in fata societiii.(..) Nu putem fi o democrație funcțională fără refome în partid. Mi-ar fi plăcut să avem un discurs despre protectie socială. (..)PSD trebui să producă idei. Trebuie să colaboreze cu intelectualii tineri. Aș vrea să aduc aminte de festivalul Enescu. Liderii PSD nu și-au facut simtita prezenta. Doar Ponta a venit pentru câteva minute.

 UPDATE 14:20 Valeriu Zgonea: Eu nu sunt astăzi aici pentru o funcție. Vreau să facem apel la decență, stabilitate și reonsabilitate. Astazi vin in fata dvs pentru un proiect va rog sa sustineti. Este este vb despre o noua viziune pentru partidul nostru dar si pentru stanga din România. Este un proiect care nu se invarte pentru prima data in jurul functiilor ci a reafirmarii valorii noastre noastre democrate. Doar asa vom avea succes. Împreuna vom reusi. Eu vreau sa fiu candidatul dvs. Am nevoie de votul dvs. Iubiti-va unii pe altii, cu o dragiste frateasca, iar in cinste, fiecare să dea intaietate celuillat.

Update 14.00: Gabriela Firea, Mihai Sturzu și Marian Oprișan au susținut la rândul lor, discursuri.

Update 13:25  Florin Iordache a anunțat care sunt cele cinci principii de modificare a statutului PSD:

1. Creșterea eficienței membrilor BPN și responsabilizarea vicepreșediților

2. Votul de încredere pentru activitatea desfășurată de către membrii boriului permanent național , președintele consiliului național și membrii Guvernului

3 Analiza, dezbaterea și elaborare de programe și politici publiceâ

4. Echilibrarea deciziei în partid

5. Elaborarea și adoptarea cpdului de conduită și a unei proceduri interne clare de prevenire a unor atitudinii comportamente neadecvate în activitatea de partid. 

Update 13:15. Daniel Constantin a luat cuvântul și a precizat că ține în mod deosebit să îi mulțumească lui Victor Ponta pentru ajutorul pe care i l-a  acordat în cariera sa politică.

Update 13:05. Călin Popescu Tăriceanu a susținut un discurs în care le-a urat mult succes delegaților PSD la Congres. Totodată, acesta a mai precizat că la alegerile de anul viitor, ALDE va candida singură. 

Update 12:05. Liviu Dragnea vorbește în fața delegaților, după ce a fost oficial validat președinte PSD:

Vreau sa ii multumesc lui Victor Ponta. Toate deciziile le-am luam impreuna, și bune, și greșite. Sper ca nu o sa uit o seara de februarie 2010 cand ne-am asumat niste obiective. Sunt multe obiective pe care le-am asumat atunci.. Vreau sa iti multumesc pentru modul in care ai condus Guvernele României. Vreau sa le multumesc miilor de membri de partid care m-au incurajat sa candidez. Votul de duminică este foarte important, nu este un vot pentru un om. La un moment dat, anul acesta, cu totii am simtit ca partidul este intr-un impas. Oamenii incepusera sa isi piarda increderea in noi, nu se ma regaseau. Vreau sa spun cateva lucruri: membrii nostri sunt oameni seriosi, care muncesc din greu. Ei nu sunt nici baroni, nici comunisti, nici corupți. Pentru mine, votul de duminica este un moment 0, este momentul sa spune clar cine suntem. Pentru ca vocatia noastra este sa guvernam pentru oameni. Vom face politica celor multi care lucreaza in supermarkete, care nu au duminica sau sambata libere. Trebuie sa facem si politica oamenilor de afaceri. Trebuie sa shimbăm modul în care faem politica.  Stimați colegi, nu vom putea recastiga increderea oamenilor, daca nu inlaturam stigmatul corupției. Criteriile de integritate, singura soluție sa recastiga increderea oamenilor. Eu cred ca acest cod de conduita trebuie dezbătut. Patidul nu este singurul care se confruntă cu această problemă. Vreau să va mai propun ca si președinții de oragnizații județene să fie aleși prin votul tuturor membrilor. PSD îli va deschide ușile către studenti, catre tinerii carora trebuie sa le deschidem usile.

Update 12:00 Florin Iordache a prezentat hotărârea prin care Liviu Dragnea a fost ales președinte. Liviu Dragnea a fost validat președinte PSD cu unanimitatea voturilor celor 4030 de delegați.

CONGRES PSD. 11:30  Victor Ponta vorbește în fața delegaților:

Va multumesc foarte mult, domnilor presdinti, stimati colegi. Modelul meu in politica, Tony Blair, spunea ca de 2 ori esti aplaudat in politica, prima data cand esti ales lider si a doua oară cand te retragi. Asa cum dvs m-ati sprijinit, asa va voi sprijini si eu. In 2002 cand am fost ales presedinte al TSD am crezut ca mi-am atins maximul carierei politice. Nu m-am gândit că ma veți alege președintele PSD. Concurez, si sper ca nu se supara, cu Adrian Nastase, la cel mai bun Guvern de dupa 1989. În 2010 eram un partid infrant, in 2015, toti cei de aici din sala am castigat foarte multe batalii: cei mai multi primari, presedinti de CJ la alegeri. Toate deciziile bune si toate deciziile greșite, le-am luat împreună, Liviu. Vreau să ii multumesc domnului președinte Iliescu, lui Adrian Năstase, sper ca se uită acum la televizor. Vreau sa ii multumesc senatorului Ilie Sârbu. Nu am cum sa nu vb despre infrangeri. Vreau sa va spun ca cea mai grea infrangere pentru mine a fost la referendumul din 2012. Atunci un popor a fost infrant. Vreau sa va ganditi ca oamenii sunt cei mai importanti, nu instiutiile. In rest, stiti foarte bine si imi pare rau ca nu am reusit sa castigam alegerile prezidentiale. Ca de fiecare data intre turul 1 si turul 2 se declanseaza un buton de ura. Poate o sa ii intrebati pe cei 6 milioane de oameni care au votat impotriva noastră daca sunt dezamagiti. E posibil să aveți o surpriză. Dvs trebuie sa mergeti mai departe, vreau sa cred ca pueti merge mai departe, vreau sa cred ca puteti merge mai departe cu Liviu. Sunt absolut convins ca noi putem trece motiuni de cenzura.(..) Avem si o oportunitate în Romania: nu prea avem opoziție. Ei asteapta sa ii aduca altcineva la Guvernare: PPE, DNA. Cred că avem un singur adversar. Traian Basescu. Vreau sa va spun ca glumeam cu un prieten, Radu Moldovan, mă întreba cum să îmi spună e acum, întrucât nu voi mai fi președinte. Important este daca vorbim, daca luptam in continuare. PSD este ca Pasărea Pheonix, renaște când nimeni nu se așteaptă. 

Update 11:25 Gabriel Oprea a luat cuvântul: Va multumesc pentu onoarea de a ma adresa celui mai mare partid din România. Va multumesc pentru buna colaborare dintre PSD și UNPR. Va multumesc pentru colaborarea cu Guvernul condus de Victor Ponta. Aceasta guvernare a facut bine României, o arată cifrele, din acest motiv eu ma bucur ca UNPR face parte din acest suuces. Sunt mandru ca suntem impreuna. În ceea ce ma priveste, stiti ca sunt un om serios, ma tin de cuvânt. Am ales ce era corect, și nu ce era avantajos. 

Update 11:15 Serghei Stanișev, președintele socialiștilor europeni, ține un discurs în care a subliniat că PSD nu este singur în luptă, iar socialiștii europeni îi vor sprijini pe social-democrați și la viitoarele alegeri.

UPDATE 11:10 Secretarul general al PSD, Andrei Dolineaschi, a anunțat că la Congresul PSD participă 4030 de delegați. Totodată, printre invitați sunt prezenți: Victor Ponta, Gabriel Oprea, Călin Popescu Tăriceanu, Daniel Constantin și Ion Iliescu. 

UPDATE: Liviu Dragnea a ajuns, în jurul orei 10:15, la Sala Palatului, unde se desfășoară Congresul PSD. Acesta a declarat la intrare, pentru jurnaliști, că are "emoții, dar și speranță" în ceea ce privește validarea candidaturilor pentru formarea următoarei echipe de conducere a partidului.

CONGRES PSD. La Congres, delegații vor avea de ales între 15 candidați care vor concura pe 10 funcții de vicepreședinte alocate bărbaților și între cele șase femei care și-au depus candidatura pe cele patru locuri de vicepreședinte alocate organizației de femei a partidului.

Cei 15 candidați sunt: Andrei Dolineaschi, Mihai Tudose, Victor Negrescu, Georgian Pop, Mihai Fifor, Gabriel Vlase, Ioan Vulpescu, Gheorghe Șimon, Mihai Chirică, Viorel Ștefan, Nicolae Bănicioiu, Mihai Sturzu, Constantin Niță, Marian Cătălin Rădulescu, Marius Adrian Dobre.

Vor candida pentru funcțiile rezervate femeilor Gabriela Firea, Doina Pană, Aurelia Fedorca, Lia Olguța Vasilescu, Gabriela Crețu, Ecaterina Andronescu.

Pentru funcția de președinte executiv s-au înscris în cursă președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, și fostul ministru Constantin Niță. Actualul președinte interimar al PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, în mai multe rânduri, că îl va susține pe Zgonea pentru această funcție.

În ceea ce privește modul în care se va desfășura scrutinul, Dragnea a precizat că la congresul de duminică vor exista buletine de vot separate, pe culori, pentru fiecare funcție.

CONGRES PSD. Pe de altă parte, Dragnea anunța, vineri, că în cadrul Comitetului Național Executiv au fost efectuate o serie de modificări la statutul PSD care vor fi supuse validării Congresului, scrie agerpres.ro.

"La statut au fost câteva modificări. Numărul de vicepreședinți este diferit de cel actual. Biroul Permanent Național este constituit din cei care sunt aleși în congres, respectiv președinte, președinte executiv, vicepreședinți, în schimb participă de drept la BPN cu drept de vot prim-ministrul, președintele Consiliului Național, președinții organizațiilor de tineret, femei, pensionari, secretarul general și secretari regionali", a afirmat Dragnea.

El a precizat că vor exista opt secretari regionali, ca și în prezent, câte unul pentru fiecare regiune de dezvoltare.

"Vor fi secretari regionali, câte unul pentru fiecare regiune de dezvoltare. Acum avem opt, vor fi opt. De asemenea, Consiliul Național va avea alte competențe. Nu va mai fi o structură așa cum este acum formată din aproximativ 1.200 de delegați care erau chemați o dată pe an să asculte niște discursuri și eventual să adopte niște rezoluții. Va deveni o structură de specialitate a partidului formată din toți parlamentarii partidului, președinții de Consilii județene sau vicepreședinți unde nu avem președinți, primarii de municipii, primarii de orașe și câte trei reprezentanți ai primarilor de comune din fiecare județ și vor avea în subordine departamentele de specialitate ale partidului", a explicat președintele PSD.

Congres extraordinar PSD, 18 octombrie. Urmează validarea unor serii de modificări la Statut

Pe lângă validarea președintelui ales la 11 octombrie 2015 și alegerea unei noi conduceri (președinte executiv, vicepreședinți), Congresul PSD de astăzi va adopta și o serie de modificări la actualul statut al PSD. Cele mai multe dintre modificări au fost decise în cadrul CExN al PSD din 12 octombrie.

O primă modificare a statutului se referă la interzicerea cumulului de funcții de conducere de la nivel județean cu cele de la nivel național, astfel încât președinții de organizații nu mai pot fi și vicepreședinți în partid, la nivel național.

Posibilitatea ca premierul să poată vota în cadrul Biroului Permanent Național, precum și posibilitatea ca miniștrii să participe la ședințele acestei structuri, dacă sunt invitați, sunt alte modificări la statut, decise la CExN din 12 octombrie. Liviu Dragnea a susținut aceste modificări, precizând că politicile publice pe care le elaborează un partid când este la guvernare, trebuie puse în practică de primul ministru și de guvern, astfel încât este firesc să poată și el vota.

O altă modificare vizează și Consiliul Național al PSD, care va deveni o structură de specialitate a partidului, formată din: parlamentari, miniștri sau, după caz, secretarii de stat în ministerele unde PSD nu are miniștri, președinții de consilii județene sau vicepreședinții, toți primarii de municipii și de orașe și reprezentanți ai primarilor de comună, câte trei din fiecare județ.

De asemenea, printr-o altă modificare vor fi înființate opt posturi de secretari regionali.

Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ