Coronavirus - România: 4417 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ambasadorul României în Armenia, chemat la Bucureşti să explice declaraţiile homofobe şi antisemite

Friday, 05 December 2014, 13:29 Sursă: REALITATEA.NET

"Din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul României în Armenia a fost chemat de urgenţă în Centrală pentru a da explicaţii cu privire la comentariile pe care le-a făcut în cadrul conferinţei menţionate.
Conducerea MAE a transmis deja instrucţiuni ambasadorului pentru ca acesta să îşi ceară public scuze pentru comentariile sale întru totul deplasate. Scuzele sale au fost publicate în cursul zilei de astăzi, 5 decembrie 2014, pe site-ul publicaţiei armene Civilnet.am. Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă regretul şi condamnă ferm declaraţiile cu tentă antisemită şi homofobă ale ambasadorului", anunţă un comunicat al MAE.

Declaraţiile ambasadorului României au fost făcute publice de publicaţia locală Civil Net, scrie Adevărul.ro.

Site-ul armean relatează că la data de 19 noiembrie, Sorin Vasile a fost invitat la Universitatea Americană din Armenia să vorbească despre parteneriatul dintre România şi Armenia. După cuvântarea sa, ambasadorul trebuia să răspundă întrebărilor venite din public. Când un student armean i-a adresat întrebarea ce este mai important pentru România, legăturile politice şi economice cu Turcia sau imperativul moral al recunoaşterii genocidului armean, diplomatul a oferit un răspuns considerat de ziarişti drept stupefiant.

„Ce s-a întâmplat la începutul secolului trecut este foarte complicat… care este moralitatea? Să recunoaştem, ok… Asta este moralitate. Care este moralitatea într-un cuplu normal… cuplu hermafrodit, da? Nu, nu hermafrodit. Homosexualii şi cei normali, bărbaţi şi femei, da? Ei sunt ok? Sunt normali, sunt morali. Dar homosexualii sunt morali sau… ? Deci, este la fel cu.. ştiţi, totul este relativ. Acesta este răspunsul la întrebarea ta. Pentru tine, este controversat. Pentru cuplurile gay, pentru ei este perfect, este modelul familial, da? Gay“.

Chestionat prin mail, o săptămână mai târziu, despre transcriptul declaraţiei sale, ambasadorul Sorin Vasile a replicat: „A fost o analiză a conceptului de moralitate şi nu a fost făcută o comparaţie“.

„Nu este matematică. Ştiţi politica, strategia, geopolitica. Nu ai 1+1. Să ştii că, de fapt, este o glumă bună cu evreii.. evreul, marele om de afaceri, care caută un contabil în compania sa şi pe primul candidat îl întreabă cât fac 10+10. 20, răspunde candidatul. Nu, nu eşti bun, ieşi afară. Al doilea răspunde 30. Nu, nici tu, ieşi afară. Şi vine al treilea şi spune: «10+10? Cât vrei să fie?». Ok, eşti angajat. Asta nu este matematică, să spui 1+1 fac 2. Anul viitor va fi comemorarea de 100 ani. Nu spun cine este corect, cine nu este correct, pentru că nu am dreptul să spun, dar… este complicat“, a mai spus ambasadorul român.


Vezi mai multe


Alte articole din: POLITICĂ
Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ