Protest cu pâine și lumânări al proprietarilor de pensiuni din Rânca, față de situația Transalpinei

Wednesday, 02 July 2014, 21:12 Sursă: Mediafax

Câțiva protestatari au adus o pâine cu diametru de peste un metru, pe care au scris cu litere mari numele șoselei și pe care au rupt-o și au împărțit-o tuturor participanților la acțiune, la fiecare bucată fiind pomenite nume ale parlamentarilor de Gorj de la care aceștia așteaptă sprijin pentru deschiderea circulației pe Transalpina.

Cel care a rupt pâinea și a dat-o de pomană a fost președintele asociației care reprezintă interesele proprietarilor de pensiuni și hoteluri din stațiunea Rânca, Constantin Pănescu, care a precizat că împarte pâinea ”pentru toți deputații județului”.

De asemenea, oamenii au adus un platou cu colivă, dar și lumânări pe care le-au împărțit între ei.
Participanții la protest au spus că, în prezent, pe Transalpina nu circula nimeni, șoferilor fiindu-le teamă că vor fi amendați.

”Am ajuns pe ultimul loc la cifra de cazare doar pentru că niște domni de la Drumuri nu sunt în stare să instaleze trei-patru indicatoare cu care să îi ajute pe șoferi. Grav este că avem un drum în lucru pe care nu se lucrează și care nici măcar nu e conservat, dar pe care s-a circulat fără probleme până acum, anul acesta, dintr-o dată comunicându-se că nu mai e permis accesul cu mașini pe Transalpina. O asemenea decizie omoară orice investiție în Rânca și îi afectează grav și pe proprietarii de terenuri care au păduri pe munții din zonă, fiind vorba de mii de persoane”, a declarat Pănescu.

Conform acestuia, localnicii solicită sprijinul premierului Victor Ponta și al autorităților județene pentru deschiderea circulației pe Transalpina, săptămâna viitoare urmând să aibă loc o nouă acțiune de protest la care vor participa și angajați din pensiunile și restaurantele din Rânca.

Protestatarii au spus că Ponta are domiciliul în comuna gorjeană Baia de Fier, localitate care, administrativ, împreună cu orașul Novaci, coordonează activitatea din Rânca.

CNADNR nu reușește să rezilieze contractul încheiat cu firma Romstrade, implicată în modernizarea șoselei Transalpina, astfel că traficul rutier rămâne închis pe drumul respectiv, deși acest lucru influențează negativ turismul din zona Rânca, declara, luni, directorul general al companiei, Narcis Iorga.

Neaga mai spunea, în urma unei vizite făcute în zona respectivă, că turiștii care se aventurează dincolo de stațiunea Rânca pentru a vedea peisajele montane fac acest lucru pe cont propriu, CNADNR neasumându-și nicio responsabilitate.

"Acest drum nu aparține CNADNR, ci constructorului, dar Romstrade e în insolvență. Noi am făcut demersuri pentru a rezilia contractul, în contract existând o prevedere conform căreia rezilierea se poate face doar pe cale judiciară. Am făcut o notificare către casa de insolvență, care nu a fost de acord cu rezilierea contractului. În consecință, noi nu am putut prelua nicio parte din drum pentru a începe lucrările de întreținere și să continuăm ceea ce nu s-a făcut până acum”, afirma Neaga.

Directorul general al CNADNR afirma că, în prezent, compania pe care o conduce își calculează pagubele și va apela la instanţă pentru a obține inclusiv rezilierea contractului încheiat cu Romstrade, firma respectivă începând lucrările de modernizare a șoselei în 2007, muncitorii fiind retrași însă de pe Transalpina în 2012, după arestarea patronului Nelu Iordache.

Conform acestuia, lucrările la Transalpina sunt finalizate în proporție de 75-80%, însă șoseaua nu are elemente de siguranță, de genul parapetelor de protecție, al indicatoarelor rutiere sau chiar al marcajelor.

Șeful CNADNR spunea că nu știe când vor putea circula șoferii pe Transalpina fără să riște amenzi pentru că intră cu mașina pe un drum pe care sunt indicatoare prin care sunt avertizați că circulația rutieră este interzisă.
În 26 aprilie 2013, Nelu Iordache, administratorul firmei Romstrade, a fost trimis în judecată, în stare de arest, într-un dosar privind deturnarea fondurilor europene pentru primul tronson din autostrada Nădlac - Arad, de aproximativ 22 de kilometri, fiind acuzat de delapidare, fals în înscrisuri, spălare de bani şi înşelăciune.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: LOCAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: LOCAL