FOTO Scandal în plină epidemie de coronavirus: Un DJ olandez şi-a cerut scuze pentru o melodie "discriminatorie" la adresa chinezilor

Tuesday, 11 February 2020, 19:34 Sursă: Realitatea.NET

În această melodie scrisă în cadrul sărbătorii carnavalului, Lex Gaarthuis dă vina pentru coronavirus pe "aceşti chinezi împuţiţi" şi cântă: "Nu mâncaţi mâncare chinezească, nu veţi avea de ce să vă fie teamă".

Difuzarea melodiei săptămâna trecută la Radio 10, angajatorul lui Gaarthuis, a declanşat la un val de critici din partea comunităţii de origine chineză din Olanda, care numără aproximativ 70.000 de persoane, potrivit televiziunii publice olandeze NOS.

O petiţie online intitulată "Nu suntem un virus" denunţă caracterul "discriminatoriu" şi "inuman" al melodiei. Iniţiată sâmbătă, petiţia strânsese marţi peste 51.000 de semnături.

"De ce există oameni precum (cei de la) Radio 10 care îndrăznesc să lege un virus grav (coronavirusul) de persoane de origine chineză şi de consumul de mâncare chinezească?", se întreabă iniţiatorii petiţiei.

Piesa este "discriminatorie şi incită la ură", au declarat 57 de organizaţii sino-olandeze într-un comunicat comun în numele comunităţii chineze din Olanda, potrivit NOS.

Lex Gaarthuis a recunoscut luni seara că a făcut o "mare greşeală" şi şi-a cerut scuze în timpul emisiunii sale.

"Realizez sincer că am rănit persoane din comunitatea chineză, cât de dureroase au fost comentariile mele şi că acestea au fost, de asemenea, percepute ca fiind discriminatorii", a precizat el.

Marţi, directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat că epidemia de coronavirus reprezintă "o foarte gravă ameninţare pentru restul lumii", în cadrul unui apel public prin care a îndemnat comunitatea internaţională să partajeze mostrele de virus şi să accelereze programele de cercetare în vederea dezvoltării unor medicamente şi vaccinuri.

China a raportat până în prezent 42.708 de cazuri confirmate, inclusiv 1.017 decese, a adăugat directorul OMS, informează agerpres. 


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN