Acest focar este considerat în Spania cel mai îngrijorător de la începutul pandemiei, relatează marţi agenţia Agerpres.
Numărul celor infectaţi în urma acelor petreceri continuă să crească, în 11 din cele 17 regiuni ale Spaniei, în timp ce se aud tot mai multe critici atât faţă de iresponsabilitatea tinerilor cât şi faţă de neglijenţa autorităţilor.
Călătoriile care au declanşat acest val de contaminări au început la jumătatea lunii iunie şi au avut ca principală destinaţie insula Mallorca. Autorităţile din această insulă au plasat în carantină sub pază poliţienească un întreg hotel cu participanţi la aceste excursii, un sfert dintre cei izolaţi acolo fiind testaţi pozitiv pentru COVID-19.
Între timp, cazul a ajuns şi în justiţie, după ce mama unuia dintre studenţii izolaţi în hotel a acuzat autorităţile de reţinere ilegală.
Cel puţin alţi 14 studenţi au fost internaţi în spitale din insulă, ca măsură de precauţie, ei prezentând deocamdată doar simptome uşoare.
Principala problemă este însă că, pe măsură ce studenţii au revenit acasă după ce s-au distrat în Mallorca la petreceri sau concerte fără măsuri de precauţie şi s-au infectat, ei au declanşat în mare parte din ţară lanţuri de infectare. Numai în regiunea capitalei Madrid au fost descoperite în urma anchetelor epidemiologice peste 500 de persoane infectate, iar circa 3.000 de tineri au fost plasaţi în carantină.
Discotecile s-au redeschis cu câteva zile în urmă în mare parte a Spaniei, dar cu restricţii ce nu sunt întotdeauna respectate.
Apariţia acestui focar survine odată cu o uşoară creştere a numărului cazurilor de COVID-19 în Spania, pentru ultimele 14 zile fiind depăşită rata de 100 de infectări la 100.000 de persoane, un nivel considerat de risc moderat.