Coronavirus - România: 465982 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

DEZVĂLUIRILE CUTREMURĂTOARE ale copiilor recrutaţi de Statul Islamic. REPORTAJ CNN - VIDEO

Friday, 29 August 2014, 13:40 Sursă: Mediafax

În loc să se joace afară cu prietenii lui, băiatul în vârstă de 13 ani poartă o balaclava neagră şi stă aşezat pe jos pe o stradă pustie, cu mâinile sale mici încleştate pe un AK-47, scrie CNN.

Mohammed, al cărui nume a fost schimbat pentru protejarea lui, se află în siguranţă acum, în Turcia, dar avea doar 13 ani când gruparea teroristă Statul Islamic (SI sau SIIL) i-a spus că ar trebui să se înscrie în una dintre taberele lor pentru copii din nordul Siriei.

"Prietenii mei şi cu mine studiam la moschee şi ne-au spus că ar trebui să ne înrolăm în jihad alături de Statul Islamic. Am vrut să mă duc, dar tatăl meu nu m-a lăsat", a povestit Mohammed pentru CNN.

Când SI a descoperit că tatăl lui Mohammed îl împiedica să participe, militanţii au trimis o patrulă la ei acasă, care, potrivit bărbatului, i-a spus: "Dacă nu îl laşi pe Mohammed să vină în tabără, îţi tăiem capul". Astfel că băiatul a fost lăsat în tabără.

Timp de 30 de zile tinerii se trezeau şi făceau jogging, luau micul dejun, apoi învăţau din Coran şi Hadith-ul Profetului, după care aveau cursuri despre arme, Kalaşnikovuri "şi alte instrumente militare uşoare", povesteşte Mohammed.

Unii militanţi se purtau bine cu tinerii recruţi, glumind şi râzând cu ei, în timp ce alţii îi obligau să privească lucruri înfiorătoare. "Obişnuiau să ia copii în tabără ca să-i biciuiască", îşi aminteşte băiatul. "Când mergeam la moscă, ne ordonau să venim a doua zi într-un loc şi la o oră exactă ca să privim cum se taie capete, biciuiri sau aruncări cu pietre".

"Am văzut un bărbat tânăr care nu ţinuse post de Ramadan, aşa că l-au crucificat timp de trei zile şi am văzut şi o femeie asupra căreia au aruncat cu pietre până la moarte pentru că era vinovată de adulter".

Tinerii recruţi făceau jurăminte de supunere faţă de liderul SI, Abu Bakr al-Baghdadi, şi erau consideraţi pregătiţi de luptă la finalizarea cursurilor religioase şi militare predate în tabără.

Tatăl lui Mohammed, îngrijorat pentru fiul său, nu a fost lăsat de gărzile SI să îl viziteze. "E doar un copil, ar putea să facă din el un terorist kamikaze şi să îl convingă că va ajunge în rai şi alte lucruri asemănătoare", povesteşte tatăl copilului, care a reuşit într-un final să îl retragă din tabără, după care au fugit împreună în Turcia.

Unul dintre prietenii lui Mohammed a fost omorât pe linia de front în războiul dintre SI şi grupuri rebele mai temperate. "A fost martirizat în Deir Ezzor când lupta alături de SI împotriva Armatei Siriene Libere. Avea vârsta mea, 13 sau 14 ani", mai povesteşte Mohammed.

Deşi Statul Islamic predică loialitate absolută faţă de Islam, Mohammed nu asimilează mesajul militanţilor în propria percepţie asupra religiei.

"Îmi iubesc religia pentru că sunt musulman", spune el. "Şi obişnuiam să mă duc cu tatăl meu la rugăciune înainte să vină SI. Dar tata m-a învăţat că religia nu e despre luptă, ci despre dragoste şi iertare".


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN