"Ministerul de Externe a fost nevoit să îl convoace pe trimisul Canadei în ţara noastră din cauza unei excepţii absolut inacceptabile de la regimul de sancţiuni împotriva Rusiei", a declarat Volodimir Zelenski în mesajul său zilnic pe Telegram.
Potrivit preşedintelui Ucrainei, această decizie "va fi percepută la Moscova doar ca un semn de slăbiciune".
"Nu există nicio îndoială că Rusia va încerca nu numai să limiteze cât mai mult posibil, ci şi să întrerupă complet aprovizionarea cu gaz a Europei în cel mai acut moment", a adăugat el.
În weekend, Canada a fost de acord să livreze Germaniei turbinele necesare pentru întreţinerea gazoductului Nord Stream 1, în pofida sancţiunilor în vigoare împotriva Rusiei şi a apelurilor din partea Ucrainei.
Aceste turbine sunt în prezent în mentenanţă în atelierele grupului german Siemens din Canada şi Rusia a invocat aceste lucrări pentru a justifica la jumătatea lui iunie o diminuare a livrărilor prin gazoduct.
Luni, gigantul energetic rus Gazprom a început zece zile de mentenanţă la gazoductul Nord Stream 1. Germania şi alte ţări europene aşteaptă să vadă dacă livrările de gaz vor fi restabilite.
Guvernul german s-a aflat mai multe săptămâni "în contacte intensive" cu Ottawa pentru a obţine returnarea acestui echipament, în pofida sancţiunilor instituite împotriva Rusiei.
Germania, temându-se că Moscova va întrerupe complet fluxurile de gaze, a propus Canadei să recupereze turbinele pentru a rămâne în "termenii legali", mai degrabă decât să fie livrate Rusiei.
Berlinul nu crede în motivul tehnic invocat de Gazprom pentru a explica scăderea livrărilor de gaze, dar consideră că revenirea turbinelor va lipsi Rusia de un pretext pentru a prelungi această închidere a robinetului de gaz, care ar putea degenera într-o criză energetică majoră.
Ucraina spune că gazoductele de pe teritoriul său pot transporta un volum suficient de gaz spre Germania pentru a compensa scăderea livrărilor ruse prin Nord Stream 1.