În timp ce unele dintre aceste reguli se referă doar la politică și la forma locală de guvernare, mulți oameni obișnuiți – precum sunt Liao și Leung - au resimțit cu prisosință efectele pandemiei de coronavirus. Motivul? Pe măsură ce cazurile de infectare cu Covid-19 au crescut, trecerea frontierei dintre Hong Kong și Shenzhen s-a închis, în martie 2020. Chiar dacă, tehnic vorbind, frontiera nu a fost complet închisă - trei dintre cele 15 puncte de control rămânând deschise, carantina strictă de ambele părți - vorbim despre săptămâni petrecute într-un hotel și un cost de mii de dolari - i-a făcut pe cei doi tineri să renunțe la ideea de a se vedea fizic, relatează CNN.
Înainte de pandemie, trecerea frontierei Hong Kong-Shenzhen necesita doar câteva documente de călătorie, fiind relativ ușor să treci dintr-o parte în alta. De altfel, aproximativ 42.000 de navetiști făceau asta în mod regulat cu trenul, autobuzul sau cu mașina personală.
La fel procedau și Liao și Leung, care au început să se întâlnească în aprilie 2018. Înainte de pandemie, ca orice alt cuplu obișnuit, jonglau între programele lor ocupate de la muncă și cel al întâlnirilor. Cei doi îndrăgostiți obișnuiau să se vadă o dată pe săptămână și nu erau niciodată despărțiți mai mult de o lună, povestește chiar Liao. Fie că trecea el granița pentru a o vizita în Shenzhen, fie că venea ea până în cartierul Mong Kok din Hong Kong, întotdeuna găseau o modalitatea de a fi împreună.
Închiderea frontierei i-a obligat să aibă o relație la distanță, în adevăratul sens al cuvântului, întâlnirile mutându-se în mediul online și prin telefon. "Am izbucnit în lacrimi când am vorbit la telefon cu el. Mi-a fost foarte greu", a mai spus fata.
Pandemia a transformat, practic, o frontieră ușor traversabilă într-o barieră impenetrabilă pentru acest cuplu.
Cei doi au găsit touși o cale să se vadă în luna septembrie a anului trecut, când Leung și-a dat seama că sunt despăriți, cumva, „doar de un râu”. Mai exact, vorbim despre râul Shum Chum (sau râul Shenzhen, așa cum se numește în China continentală), care a servit de-a lungul timpului ca o barieră naturală între Hong Kong și China continentală, începând din 1898.
Cu mult efort, dar la fel de multă determinate, Leung a reușit să își vadă iubita, chiar și de la distanță, și asta datorită faptului că o mică porțiune a râului, transformată în timp într-o piață stradală pentru locuitorii din ambele părți, jumătate în Shenzhen și jumătate în Hong Kong, le-a oferit această oportunitate.
Cu lacrimi în ochi de emoție și bucurie, unul de o parte a barierei și altul de cealaltă parte, cei doi au reușit într-un final să se vadă.
Mai important este, însă, că anul acesta, în martie, ea și-a dat demisia de la job, si-a găsit un loc de muncă ce îi permite să lucreze de acasă și a pornit în călătoria vieții ei alături de Leung, care i-a devenit soț.