Coronavirus - România: 471536 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Test rapid pentru depistarea noului coronavirus, lansat în India. Cât va costa ”Faluda”

Wednesday, 21 October 2020, 11:12 Sursă: realitatea.net

Autor: Irina Chirtoc

Testul utilizează tehnica ”foarfecelor moleculare” CRISPR-Cas9, inventate de două cercetătoare în genetică, franţuzoaica Emmanuelle Charpentier şi americanca Jennifer Doudna. La începutul lunii, cele două au primit premiul Nobel pentru chimie.
Kitul funcţionează pe baza prelevărilor realizate prin tamponare nazală și se aseamănă cu un test de sarcină. În cazul unui rezultat pozitiv, pe banda de hârtie reactivă vor apărea două linii colorate. Rezultatul testului va fi furnizat în decurs de o oră. 

”Testul nu necesită niciun echipament sofisticat sau mână de lucru înalt calificată. Numeroase zone izolate din India nu deţin niciun laborator sofisticat. Testul va fi mult mai uşor de utilizat acolo, va avea un grad de penetrare în teritoriu mult mai mare”, a explicat unul dintre inventatorii săi, Souvik Maiti, cercetător la Institutul de genomică şi biologie integrată (IGIB) din cadrul Consiliului de cercetări ştiinţifice şi industriale din New Delhi. 

Testul a fost numit ”Faluda”, după numele unui personaj popular de film - un detectiv creat de cineastul Satyajit Ray (1921-1992), fiind totodată și un acronim ştiinţific (FNCAS9 Editor-Limited Uniform Detection Assay). Este considerat o descoperire majoră în India, deoarece are fiabilitatea testelor PCR şi accesibilitatea testelor antigenice, notează Agerpres.

Recent, ministerul Sănătății a anunțat că testul ar putea fi disponibil săptămânile viitoare. Prețul oficial nu a fost comunicat, însă, potrivit presei, ar putea costa aproximativ 500 de rupii, respectiv 5,8 euro. Comparativ, prețul unui test PCR poate ajunge până la 2.400 de rupii într-un laborator privat din New Delhi.

India este a doua cea mai afectată țară de pandemie din lume în funcție de numărul infectărilor, după SUA. Bilanțul total din țară depășește 7,65 milioane de cazuri Covid-19 și 115.950 de decese. Boala s-a răspândit rapid în zonele rurale, unde condițiile de trai și serviciile de sănătate sunt precare.

 


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL