Alegeri locale 2020 Vezi mai multe detalii

Summit UE-China. Charles Michel: ”Europa trebuie să fie un jucător, nu un teren de joc”

Monday, 14 September 2020, 23:00 Sursă: realitatea.net, hotnews

Autor: Irina Chirtoc

La reuniune au participat, pe lângă cei doi, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

”Uniunea Europeană a făcut un nou pas spre configurarea unei relaţii mai echilibrate cu Administraţia de la Beijing. (...) A doua reuniune de anul acesta cu preşedintele Xi Jinping arată angajamentul nostru de a face progrese în pofida disensiunilor. Este esenţial să colaborăm cu China, susţinând însă interesele şi valorile UE. Europa trebuie să fie un jucător, nu un teren de joc. Astăzi am făcut un nou pas în configurarea unei relaţii mai echilibrate cu Administraţia Chinei. O relaţie bazată pe angajamente reciproce care să genereze rezultate concrete pentru ambele părţi”, a afirmat Charles Michel, la finalul summitului. 
 

Președintele Consiliului European a subliniat că există în continuare disensiuni, dar intenția este de a stabili o colaborare bună pentru ambele părți, inclusiv pentru întreaga lume.

”Ne străduim să avem o relaţie bazată pe angajamente reciproce, care să genereze rezultate pentru ambele părţi, rezultate bune şi pentru întreaga lume. În unele domenii, suntem pe drumul cel bun. În altele, mai sunt necesare eforturi. Am spus clar unde ne aflăm, în ce domenii suntem de acord şi în ce domenii nu suntem de acord. Există disensiuni reale şi nu le ascundem. Dar suntem pregătiţi să colaborăm, să cooperăm în ce domenii putem, să căutăm soluţii”, a adăugat oficialul european. 

Temele abordate la summitul UE-China au fost unele centrale, precum schimbările climatice, aspecte economice şi comerciale, afaceri internaţionale, drepturile omului, pandemia şi relansarea economică.

”Reuniunea a fost importantă pentru a menţine ritmul schimburilor la nivel înalt în relaţia UE-China şi pentru obţinerea unor rezultate concrete în conformitate cu interesele şi valorile UE", mai arată o declaraţie comună semnată de Charles Michel, Ursula von der Leyen şi Angela Merkel. Liderii europeni transmit că UE a recomandat Chinei să se implice în negocieri pe tema subvenţiilor industriale în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului. "UE a subliniat că, în conformitate cu angajamentul asumat al Chinei de a asigura un tratament corect al producătorilor UE pe piaţa chineză, sunt necesare eforturi suplimentare pentru îmbunătăţirea accesului pe piaţa agro-alimentară, dar şi în sectorul financiar şi digital", au transmis cei trei.

Liderii europeni ”au exprimat preocupări grave referitoare la erodarea drepturilor fundamentale şi libertăţilor” în provincia semiautonomă chineză Hong Kong, dar şi în privinţa situaţiei minorităţilor etnice şi religioase, a activiştilor pentru drepturile omului şi libertăţii de exprimare.

Cele două părți au subliniat și necesitatea reciprocităţii şi standardelor egale în domeniul ştiinţei şi tehnologiei, salutând semnarea Acordului privind Indicaţiile Geografice. Viitoarea reuniune cu prezenţa fizică a liderilor europeni şi chinezi ar putea avea loc în anul 2021, potrivit hotnews.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL