SALARIILE de la Dacia îi SPERIE pe francezi. Au ajuns MAI MARI decât în Turcia

Tuesday, 14 October 2014, 11:42, Sursă: REALITATEA.NET

Salariile de la uzina Dacia au ajuns mult mai mari decat ar fi vrut Renault, potrivit unui articol recent al pubicatiei franceze Les Echos care arata ca salariul mediu brut la Dacia (950 euro) este mult mai mare decat in Maroc (340 euro/luna), dar mai mare si decat in Turcia (920 de euro)

De amenintarea Maroc s-a vorbit in ultimii trei ani, insa mai nou amenintarea vine si din Turcia, seful Dacia vorbiind despre ea recent intr-un interviu pentru HotNews.

Ce pericol planeaza asupra uzinei? Atat Carlos Ghosn, carismaticul sef al Renault-Nissan, cat si alti importanti oficiali dau tot mai multe semnale: Romania trebuie sa ramana competitiva, se arata intr-o analiza 0-100.ro. Fiindca altfel...

Christophe Kugler, seful regiunii Eurasia la Renault, a spus-o cat se poate de clar: directia centrala Renault repartizeaza noile proiecte de fabricatie doar celor mai competitive uzine si poate sa si ia proiecte de la cele mai putin competitive.

Dacia nu va pleca de la Mioveni, cel putin nu in acest deceniu, insa problemele sunt tot mai complicate pentru cel mai mare constructor auto roman. Pentru ca salariile au crescut mult peste cat ar fi dorit Groupe Renault – datorita unui sindicat insistent si organizat – Romania nu mai e o baza low-cost pentru constructorul auto.

E normal ca oamenii sa doreasca salarii mai mari si e foarte bine ca le si primesc. Pe de alta parte, Renault, precum toate marile companii auto, calculeaza costurile "la sange" si se zbate sa faca economii din orice, dovada ca in uzina sunt afise care le amintesc angajatilor ce pierderi aduce un robinet care picura sau un bec uitat aprins.

Problema este ca daca acum cativa ani uzina de la Mioveni nu avea rival in grupul Renault, acum are, uzina de la Tanger ajungand in 2014 sa faca 200.000 de masini si cel mult in cinci ani sa ajunga la 350.000-400.000. Mai grav pentru Mioveni este ca se imbunatateste si calitatea masinilor facute in Maroc, ele fiind la un nivel extrem de apropiat de cele fabricate in tara.

Marocul nu avea mare traditie in industria auto, dar usor recupereaza terenul, insa in tara nord-africana sindicatele nu sunt atat de bine organizate ca la noi, astfel ca acolo salariile nu vor creste in ritmul sustinut din Romania si deci uzina africana va produce la costuri mici.