Coronavirus - România: 508345 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Președintele contestat al Belarusului, Aleksandr Lukașenko, acuzat că apelează la tortură pentru a potoli protestatarii

Tuesday, 20 October 2020, 14:36 Sursă: realitatea.net

Autor: Irina Chirtoc

”Protestatarii din Belarus au dat dovadă de un eroism incredibil în fiecare zi din ultimele două luni”, a spus Tihanovskaia, la Colegiul Europei din Varşovia.

Ultimele arestări au avut loc la protestul din acest weekend, când 280 de manifestanți au fost ridicați de forțele de ordine. 

Din 9 august, când au avut loc alegerile prezidențiale, Lukașenko se confruntă cu o amplă mișcare de contestare. Opoziția și protestatarii îl acuză că a fraudat alegerile, în condițiile în care a fost anunțat câștigător al celui de-al șaselea mandat cu peste 80% din voturi. Locul al doilea a fost ocupat de Tihanovskaia care, după reprimarea violentă a manifestațiilor, a fugit, împreună cu cei doi copii ai săi, în Lituania. 

”Rezultatele anunţate ale alegerilor nu au nimic în comun cu realitatea”, a reiterat lidera opoziției. Rezultatul alegerilor nu a fost recunoscut nici de UE și SUA. 

Acuzațiile de tortură sunt susținute și de ONU care a anunțat că, potrivit informațiilor deținute, cel puţin 400 de protestatari au fost torturaţi sau supuşi altor forme de abuz în arest.

Pe 13 octombrie, Svetlana Tihanovskaia i-a dat Președintelui contestat un ultimatum. Dacă nu va părăsi funcția până pe 26 octombrie, va fi organizată o grevă la nivel național, a amenințat lidera opoziției. Aceasta a solicitat și eliberarea deținuților politici și declanşarea unor anchete privind violențele comise împotriva manifestanţilor paşnici. Mai multe detalii sunt disponibile AICI. 

Citește și ”Președintele contestat din Belarus, Aleksandr Lukașenko, a depus în secret jurământul pentru al șaselea mandat

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL