Nu trebuie să lași aparatul neigienizat până în momentul în care simți un miros neplăcut, de umezeală, în casă. Însă, dacă acest lucru se întâmplă este important să oprești aparatul și să îl cureți de îndată.
Igienizarea aparatului trebuie făcută periodic, nu doar pentru sănătatea ta și a familiei tale, dar și pentru o bună funcționare a aparatului. Un aparat necurățat nu va mai da același randament. Va consuma mai multă energie, iar puterea de răcire va scădea considerabil.
Știai că un aparat de aer condiționat al cărui filtru nu este curățat periodic adună praf și polen în cantități mari? Acestea, în combinație cu umezeala fac un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. În plus, alergenii vor fi răspândiți cu ușurință în interiorul casei tale. Toate acestea îți pot provoca grave probleme de sănătate.
Igienizarea aparatului de aer condiționat
O igienizare corectă a aparatului de aer condiționat presupune atât curățarea unității interne a aparatului, cât și a unității externe. În acest proces trebuie să fie curățate următoarele componente:
- filtrul de aer;
- vaporizatorul;
- turbina;
- tăvița de condens;
Dacă aparatul funcționează doar în sezonul rece, specialiștii recomandă să se efectueze o curățare generală o dată pe an, înaintea venirii verii. Dacă aparatul este folosit și iarna, pentru căldură, acesta trebuie curățat o dată la șase luni.
Cu toate acestea, filtrul aparatului trebuie curățat mult mai des. Este recomandat ca acesta sa fie curățat cel puțin o dată pe lună.
Curățarea filtrului aparatului de aer condiționat
Filtrul aparatului de aer condiționat poate fi curățat foarte ușor, de tine. Tot ce trebuie să știi este poziția acestuia și cum poate fi scos. Toate aceste detalii se află în manualul de utilizare. De asemenea, poți învăța acest lucru de la cei care vin să-ți instaleze aparatul acasă sau de la echipa care îi face mentenanța periodică.
Este important ca filtrul unității interioare să fie curățat mult mai des deoarece aici se adună mult praf care, ulterior, este răspândit în cameră. Odată cu acesta sunt răspândite și o mulțime de bacterii, spori de mucegai și polen. Toate acestea pot duce la apariția alergiilor dar și la îmbolnăvirea ta și a familiei.
În momentul în care te-ai hotărât să cureți filtrele trebuie să te asiguri că deții o soluție specială de curățare. Acestea pot fi achiziționate din magazinele de specialitate. Dacă nu ai una, poți folosi detergent de rufe lichid, dezinfectant sau chiar detergent de vase care are și proprietăți de igienizare. Cel mai sigur este însă să folosești soluțiile speciale, care omoară 99% din bacterii și, în același timp, nu duc la deteriorarea materialului din care este fabricat filtrul.
Primul pas este să oprești aparatul din funcțiune și să-l scoți din priză pentru a nu te curenta. Apoi, scoate masca centrala a aparatului pentru a ajunge la filtre. Scoate filtrele cu grijă. Evită mișcările bruște pentru ca praful să nu se răspândească în cameră.
Pentru îndepărtarea prafului poți să le scuturi pe geam sau să le aspiri foarte bine. Pune-le apoi sub un jet de apă și la urmă curăță-le cu soluția specială. Clătește-le bine și lasă-le să se usuce complet înainte de a le pune la loc.
Cât timp acestea se usucă, cu o cârpă umedă înmuiată în substanța specială, curăță masca aparatului și interiorul acestuia. Șterge apoi totul cu o cârpă uscată.
Pune filtrele la loc, apoi masca și pornește aparatul. Acum te poți bucura de un aer curat și răcoros.