Coronavirus - România: 182854 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Modificarea legilor Justiției, în dezbatere publică până pe 31 martie 2021. Ce prevede proiectul

Wednesday, 30 September 2020, 20:03 Sursă: realitatea.net, hotnews

Autor: Irina Chirtoc

”Dorim să invităm întreaga magistratură să se aplece din nou asupra bazelor organizării propriei profesii. 
Primesc săptămânal memorii care strigă după dreptate. Cumva, trebuie să ne regăsim un drum mult mai limpede, cumva să o luăm de la capăt.
Ministerul Justiției propune o viziune prin aceste legi și chemăm la o dezbatere calmă. 
Scopul final e dreptul cetățenilor de a dispune de o justiție funcțională”, a transmis ministrul Justiției.

Printre modificările propuse se numără desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, eliminarea schemei de pensionare anticipată a magistraților, profesionalizarea procesului de selecţie a magistraţilor - eliminarea încadrării fără concurs, creșterea rolului procurorului general, întărirea principiului independenţei procurorilor în activitatea judiciară şi eliminarea restricţiilor în ceea ce priveşte libertatea de exprimare a magistraţilor.

De asemenea, se propune eliminarea restricției privind dreptul președintelui de a refuza propunerile venite de la MJ, reducerea pragului de vechime în cazul procurorilor de rang înalt, de la 15 la 12 ani, și majorarea mandatului acestora, de la trei la patru ani. 

Anunțul lui Predoiu vine în contextul în care, tot miercuri, Comisia Europeană a prezentat raportul privind statul de drept din România, care subliniază că, în ciuda criticilor, Secția pentru investigarea infracțiunilor în justiție funcționează în continuare. ”În pofida progreselor înregistrate de România în lupta anticorupţie în ultima decadă, provocările cu care s-a confruntat sistemul judiciar în perioada 2017 - 2018 au ridicat semne de întrebare în ceea ce priveşte sustenabilitatea reformelor anticorupţie”, a mai transmis C.E. Comisia subliniază că actuala situație politică din țară nu permite obținerea unui consens, astfel că, cel mai probabil, reformele ar putea fi făcute după alegerile parlamentare, notează hotnews.

 

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL