Coronavirus - România: 19398 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Mircea Coșea, despre dosarul viceguvernatorului BNR: Un alt atac asupra unei instituții importante

Friday, 29 July 2016, 22:10 Sursă: REALITATEA.NET

"Există niște domenii unde e nevoie de o competivitate foarte serioasă pe profesionalism. ASF, băncile, consilii de administrație. Aici s-au creat niște grupuri care se rotesc. Dacă vă uitați la ce persoane sunt la ASF, în consiliile băncilor, etc., o să constatați ă sunt aceeași oameni. Care e rolul lor? Oamenii ajung acolo cu niște salarii absolut astronomice. Este o discrepanță care, de obicei, într-o țară civilizată și democratică nu este acceptată. De ce sun aceeași, de ce sunt puși acolo? Uitați-vă la anumiți oameni ce traiectorii au. De la o bancă trec la ASF, de la ASF trec la Banca Națională, de la Banca Națională trec la un consiliu de administrație. Probabil că sunt colectori de anumite sume. Probabil că ei cotizează undeva. Altă explicație nu e", a spus Coșea.

Acesta a declarat că numirea lui Bogdan Olteanu în funcția de viceguvernator al BNR i s-a părut un lucru foarte serios.

"În cazul domnului Olteanu, numirea domniei sale într-un post în care nu avea niciun fel de competență mi s-a părut un lucru foarte serios. Sigur, în consiliul Băncii sunt oameni puși de partide. Toți vin dintr-un domeniu cât de cât apropiat, alții sunt chiar specialiști de mare valoare. Dânsul s-a dus direct acolo, într-o perioadă de 6-8 luni în care a gafat permanent și a fost ciuca ironiilor tuturor analiștilor. Domnul Olteanu era pregătit să fie guvernator, asta în mod cert. Un om care nu are nicio pregătire în domeniu, care nu putea să fie un guvernator adevărat decât în anumite domenii, domenii care nu țineau în niciun caz de politica monetară. Asta s-a văzut în felul în care a acționat în cazul legii în plată, pe care eu nu o aprob în totalitate. Dar acolo s-a văzut foarte clar că acolo apărea un punct de vedere al unei instituții care este foarte exotică în România. Această instituție este Banca Națională, care la rândul ei are un management de opinii asupra întregului sistem bancar din România. S-a creat această idee, pe parcurs de 20 de ani, că acolo este centrul de gândire pozitivă, acolo sunt cei mai mari specialiști, acolo este centrul de echilibru al economiei Româniești. Nu pot să neg faptul că acolo sunt oameni de valoare. Nu pot să contest că Banca Națională n-a avut anumite lucruri pe care trebuie să le aplaudăm", a susținut profesorul în economie.

Acesta a explicat că, după părerea sa, noul dosar de la DNA în care este implicat Bogdan Olteanu este un alt atac la adresa unei instituții importante din România.

"Dar în ansamblul ei, BNR este cel mai bine păstrat secret, nu cunoaștem foarte multe lucruri în legătură cu asta. De exemplu, problema aurului României. Unde este tezaurizat, unde este depozitat și cât obținem noi din depozitarea lui. S-a văzut că nu obținem nimic. Lucrul acesta nu s-a știut până acum. Deci o resursă importantă a României nu e valorificată. De ce, cum, în ce fel? În concluzie, cred că în momentul de față asistăm la încă un atac asupra unei instituții foarte importante a României. Parlamentul e făcut praf, acuma banca", a conchis Mircea Coșea.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL