Pentru a asigura un răspuns complet coordonat și eficient la această variantă și luând în considerare deteriorarea situației sanitare în India, Comisia Europeană a anunțat miercuri că propune ca statele membre să aplice o „frână de urgență” pentru călătoriile neesențiale din India.
Restricțiile nu ar urma să îi afecteze pe cei care călătoresc din motive imperioase, cum ar fi cele legate de familie, sau pe persoanele care au nevoie de protecție internațională sau care călătoresc din alte motive umanitare. Cetățenii UE și rezidenții pe termen lung, precum și membrii familiilor lor, ar urma să poată călători în continuare în Europa.
Pentru aceștia, Comisia solicită statelor membre să aplice măsuri suplimentare legate de sănătate, cum ar fi teste stricte și măsuri de carantină stricte. Aceste măsuri ar trebui să se aplice indiferent dacă persoanele în cauză au fost vaccinate.
La 3 mai, Comisia a propus adăugarea unui „mecanism de frânare de urgență” la recomandarea Consiliului privind restricțiile pentru călătoriile neesențiale.
Apelul CE urmează unei propuneri a Organizației Mondiale a Sănătății din 10 mai 2021 de schimbare a clasificării variantei din India - B.1.617.2 din "variantă de interes" (VOI) în „variantă îngrijorătoare” (VOC). Este important să se limiteze la minimum strict categoriile de persoane care pot călători din India din motive esențiale și să îi supună pe cei care pot călători încă din India unor teste și condiții de carantină stricte, a mai transmis Comisia.