Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ionuț Dumitru: Nu există alternativă pentru Grecia decât ieșirea din zona euro

Monday, 06 July 2015, 17:17 Sursă: REALITATEA.NET

"Este clar că este o decizie foarte grea. Este o decizie eminamente politică, pentru că, din punct de vedere pur economic, nu există nicio alternativă decât ieșirea (Greciei — n. r.) din zona euro. Când situația este imposibilă, când datoria nu poate fi plătită, când nu ai niciun fel de voință politică la nivel de decidenți să facă reforme, nu ai alternativă. Din punct de vedere politic, lucrurile se complică — și aici decizia este doar una cu caracter politic. Economic, decizia este foarte simplă, dar cu costuri importante, în primul rând pentru Grecia, dar și pentru zona euro și cei din afara ei", a declarat, luni, Ionuț Dumitru.

În opinia acestuia, însă, costurile totale pentru zona euro, pe termen mediu și lung, probabil ar fi mai mici decât menținerea țării în zona euro.

"La cum au evoluat lucrurile în ultimii ani și la lipsa de angajamente în a face reforme, care este soluția? Să mai dai un pachet de finanțare și să constați peste șase luni, un an, doi că ești în același loc și chiar mai rău", spune Dumitru.

Președintele Consiliului Fiscal este de părere că ieșirea Greciei din zona euro reprezintă direcția spre care se îndreaptă lucrurile, în condițiile în care autoritățile de la Atena nu par dispuse să accepte vreo condiție, iar referendumul nu a rezolvat problema.

"Părerea mea este că și-au complicat foarte mult situația cu acest referendum. Întrebarea a fost pusă greșit. Trebuia explicat că un 'NU' la referendum înseamnă, de fapt, ieșirea din zona euro în ultimă instanță. Cred că întrebarea corectă era: 'Sunteți de acord cu măsurile de austeritate care înseamnă rămânerea în zona euro?' Da sau Nu", a adăugat Ionuț Dumitru.

Pe de altă parte, președintele Consiliului Fiscal consideră că, prin votul la referendum, grecii au optat pentru o austeritate mult mai dură decât cea impusă de finanțatorii internaționali.

"După părerea mea, grecii au ales o austeritate care va fi, de fapt, mult mai dură decât cereau creditorii. Practic, pentru ei nu există alternativă la austeritate. Se poate discuta doar dacă austeritatea este mai dură sau mai puțin dură. Ei au ales o austeritate foarte dură. Ieșind din zona euro, austeritatea este inevitabilă. Nu vor mai avea bani decât câți se vor strânge. În momentul de față, ei oricum trăiesc peste posibilități și cheltuiesc mai mult decât au, având un stoc de datorie care nu mai poate fi plătită. Ei sunt în incapacitate de plată după orice criteriu și, în continuare, cheltuie mai mult decât au și sunt finanțați de diverse instituții internaționale: FMI, BCE, Fondul de stabilitate ELA etc. Sunt finanțați în mod excepțional la costuri foarte mici", a explicat Ionuț Dumitru.

În opinia sa, poporul grec nu a știut pentru ce votează la referendum.

"Nu îmi dau seama dacă poporul a înțeles exact ce înseamnă a alege între o austeritate gestionată cumva, care să fie mai ușor suportabilă, sau o austeritate haotică, mult mai amplă decât se poate estima", a precizat Dumitru.

Președintele Consiliului Fiscal susține că aceasta era datoria autorităților de la Atena, să explice populației riscurile, dar, în schimb, reprezentanții Guvernului au decis să meargă pe șantaj, mizând pe faptul că zona euro nu-și va permite eliminarea Greciei. Însă, președintele Consiliului Fiscal consideră că se exagerează impactul ieșirii Greciei din euro-zonă.

"Fără îndoială că vor fi costuri pentru diverse țări, pentru zona euro în ansamblu, costuri care vor fi suportate chiar de țări care nu sunt membre ale zonei euro: aversiune la risc mai mare, ieșire de capitaluri probabil din anumite piețe considerate mai vulnerabile, dar, cu toate acestea, pe termen mediu și lung, părerea mea este că se exagerează cumva acest impact al ieșirii Greciei", a mai spus Dumitru.

Mai mult, președintele Consiliului Fiscal consideră că nu se poate tolera la nesfârșit un asemenea comportament, mai ales că sunt țări care au implementat programe dure de austeritate și de reformă și care protestează din cauză că Greciei i se permite să nu aplice astfel de programe.

"Ieșirea Greciei este de bun augur pentru cei care au încă probleme, să vadă că nu există alternativă la reforme. Deci, dacă nu faci reforme, nu te ține nimeni forțat în zona euro. Pe termen mediu și lung, efectele asupra zonei euro vor fi mai degrabă pozitive. Dacă reușim să gestionăm acest moment, cred că zona euro va fi mult mai puternică", a conchis Ionuț Dumitru.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL